Министри от Г-7 критикуваха тарифите на САЩ и предупредиха за търговска война

Френският финансов министър предупреди, че търговска война може да започне до няколко дни

10:30 | 3 юни 2018
Обновен: 10:55 | 3 юни 2018
Френският финансов министър Бруно Ле Майър по време на форума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, Франция, 30 май 2018. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Френският финансов министър Бруно Ле Майър по време на форума на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, Франция, 30 май 2018. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Американският министър на финансите Стив Мнучин е изправен пред остри критики от страна на гневни финансови министри на други страни от Г-7, заради това, че САЩ налага нови тарифи върху вноса на стомана и алуминий, предаде BBC.

Френският финансов министър Бруно Лe Майър предупреди, че търговска война може да започне до "няколко дни".

Междувременно министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос се срещна с китайския вицепремиер Лиу Хе в Пекин, за да се опита да облекчи напрежението в търговията.

След това Китай предупреди, че всички търговски преговори със САЩ ще бъдат невалидни, ако Вашингтон въведе санкции.

Китайската държавната информационна агенция Синхуа заяви, че Китай е склонен да увеличи вноса от много страни, включително САЩ.

Уилбър Рос търси начини за сключване на сделки, свързани със селското стопанство и енергетиката, за да намали търговския дефицит на САЩ с Китай дни след като Вашингтон заплаши да наложи допълнителни тарифи от 50 милиарда долара върху китайски стоки.

В събота президентът Тръмп настояваше в Twitter, че САЩ са били "търговски откъснати от други страни години наред".

Той казва още, че тарифите за стомана ще защитят американските стоманопроизводители, които според него са жизненоважни за националната сигурност. Тръмп също се оплаква от бариерите, с които се сблъскват американските фирми в Европа и другаде.