Руски ботове помагали в предизборната кампания на Корбин миналата година

6 500 фалшиви акаунта в Twitter са изпращали съобщения в подкрепа на лидера на Лейбъристката партия

14:53 | 29 април 2018
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Русия се е опитала да повлияе на резултата от парламентарните избори във Великобритания миналата година, използвайки ботове в Twitter. Това стана ясно от разследване на Sunday Times, проведено съвместно със Swansea University, съобщава Business Insider.

Според информацията 6 500 фалшиви акаунта в Twitter са изпращали съобщения в подкрепа на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин в седмиците преди изборите.

Ботовете били представени с английски женски имена, но като първи език бил посочен руският. 80% от тези автоматични акаунти били създадени няколко седмици преди предсрочните избори.

9 от 10 изпратени съобщения промотирали кампанията на Лейбъристката партия, а 8 на всеки 10, отнасящи се до Тереза Мей и консерваторите, били с враждебни послания.

Британският министър на цифровите технологии и културата Мат Ханкок призова Twitter да разкрие мащаба на проблема и да предприеме превантивни мерки.

„Тези разкрития са изключително обезпокоителни. Напълно неприемливо е една държава да се опитва да влияе на демократичните избори в друга държава. Социалните медии трябва да действат за запазване на демократичния курс и да обявят какво знаят“, подчерта Ханкок.

Говорител на Лейбъристката партия каза, че предизборната кампания е привлякла огромна обществена подкрепа онлайн, но няма информация за ботове в Twitter. Той категорично отрече партията да е плащала за тази услуга.

Професор Олександр Талавера, икономист от Swansea University, посочи, че фалшивите профили, разкрити от вестника, вероятно са само върхът на айсберга на руските действия.