Райс, General Electric: Достъпът до човешки капитал ни ръководи

Давос 2016: Джон Райс, General Electric

12:00 | 25 януари 2016
Обновен: 16:18 | 25 януари 2016
Автор: Иван Николов
Райс, General Electric: Достъпът до човешки капитал ни ръководи

Интервю на вицепредседателя на General Electric Джон Райс от Давос 2016 за Bloomberg.

Той идва тук ежегодно. Това е индустриалецът Джон Райс от колежа Хамилтън в Ню Йорк. Той е заместник председател на General Electric и той имаше една бурна, а според много хора и успешна година. Според тях, GE е трансформацията на 2015 г., а сега Джон Райс е при нас сега. И така, какво ще направите за бис, какво ще направите през 2016 г., за да надминете всички похвали, които получавате от другите директори?

Ще завършим това, което започнахме през 2015 г., а след мисля, че новото ни голямо предизвикателство е сливането на индустрията с цифровите технологии.  Тук ще се развиват събитията през идните десетилетия. Задвижили сме много неща и трябва да се погрижим да ги доведем до успешен край.

 

Джак Уелч би ли познал вашия General Electric?

Да, мисля че би го познал, защото би разбрал, че компанията или работата, която извършихме през 80-те и 90-те, която беше правилна за това време, не би била непременно правилна за настоящия момент. Затова, промените, които направихме ни поставят в положение да творим за 21-ви век, а не за 20-ти век.

 

Джон, някои европейски страни са печално известни с това колко е трудно да се прави бизнес там, където може да се провеждат определени реформи. Говоря за Франция. Как се ориентирате в такъв политически пейзаж?

Трябва да имате присъствие в Брюксел и да сте наясно с това, което се случва там, но трябва да присъствате и на място. Аз бях в Чехия и в Унгария преди да дойда тук. Работихме тясно с местните правителства, за да успеем активно да се включим в техните планове, но също така да можем да работим и по начин, който съответства на изискванията на Брюксел.

 

А какво ще кажете за Франция? Уверен ли сте, че там ще можете да правите с вашия бизнес това, което желаете, или има твърде сериозно вмешателство от законодателството за защита на работниците и от правителството, което иска да думата му да се чува през цялото време?

Ние се тревожим за регулациите и законите за защита на работниците в много страни. Но това, което най-много ни харесва във Франция е човешкия капитал. Там разполагаме с изключително талантливи хора. Те изграждат газови турбини, които ни позволяват да се конкурираме по целия свят. Затова, смятаме че имаме основата за много конкурентни начинания във Франция.

 

Два важни въпроса. Първият е за пазарите – докато наблюдаваме изкривяването на ниските лихви и как индустриалците ще реагират на тази огромна илюзия за ниски реални номинални лихви. Как GE може да планира като има предвид изкривяването от страна на централните банки, което съществува днес?

Ние планираме инвестициите си на дългосрочна основа. Затова не гледаме валутни курсове или работни заплати, които се променят с времето. Ние разглеждаме дългосрочните перспективи, достъпът до човешки капитал, за който говорих преди и се опитваме краткосрочните изкривявания на пазара да ръководят мисленето ни.

 

Ето ви една задача задача за дългосрочното планиране, която трябва да се реши. Представете си една вълшебна юнска вечер, когато Янкис играят с Ред Сокс на „Фенуей Парк“. Имелт и Райс ще имат ВИП места до мястото на първата база, защото се местят в Бостън и ние ще бъдем там с Джон Райс...

Е, аз живея малко по-далеч...

 

Е, вие може да идвате от Хонконг, но сред вълнението и шока от този ход, който е съвсем недалеч от Кънектикът, към Бостън, не мога да не се сетя за покойния кмет на Бостън Том Менино и за смелостта му да построи индустрия в района на южното морско пристанище на Бостън. Какъв беше преломния момент за решението глобалната централа на GE да се премести в Бостън?

За такива решения винаги оказва влияние повече от един фактор. Ние виждаме в това възможност за това какво може да се прави от една централа. Тази идея през 70-те, 80-те и 90-те г., че централите са местата, където всички ръководни служители се намират, където се взимат всички големи решения.

Това вършеше работа, когато работехме в 30 или 40 страни.

Но сега сме в 170 държави. Имаме ръководни служители по целия свят, а това което трябва да се случва в централата е различно. И когато приключим с този ход, ние ще преосмислим и предефинираме какво означава едно място да е централа.

Четете още интервюта от Давос 2016.