Каменов: Европа трябва да разчита повече на финансиране от капиталовите пазари

Българският капиталов пазар е стабилен, смята той

20:32 | 22 януари 2016
Автор: Севделина Илиева
Каменов: Европа трябва да разчита повече на финансиране от капиталовите пазари

През следващите години трябва да се преодолее фактът, че в Европа финансирането минава основно през банкови кредити. Това трябва да се промени и да се разчита повече на капиталовите пазари. Това обяви Тихомир Каменов, основател и председател на „Търговска Лига Хелткеър Груп“ в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него българският капиталов пазар е стабилен и в известна степен имунизиран срещу стреса в света.

Финансовите пазари не са икономиката, нито обратното. Разбира се, те са свързани, но финансовите пазари имат особена страна - висока спекулативност, което на българския капиталов пазар е до някаква степен преодоляно. Едно от най-лесните обяснения е, че понеже ликвидността не е висока, се създава относителна стабилност.

„В момента вървят програми по дигитализация на европейските сектори“, обяви Каменов. Според него другата голяма задача е програмите, които се създават в момента, да се разширят, и в България да има по-голям публична похвала за предприемачите, разкриващи работни места.

От Световния икономически форум в Давос Каменов обяви, че е важно на него да присъстват българските министри. Според него форумът дава едно уникално предимство – а именно непринуденост и свобода на дискусиите.