MВФ: Бежанците ще стимулират европейската икономика

БВП само в Германия може да се увеличи с 0,3% през 2017

18:23 | 20 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Lynsey Addario/Bloomberg News.
Снимка: Lynsey Addario/Bloomberg News.

Икономическият растеж в Европа ще бъде рязко стимулиран от безпрецедентния приток на бежанци, заяви Международният валутен фонд (МВФ) в свой доклад, публикуван в сряда.

Брутният вътрешен продукт само в Германия, която е приела около 1 милион бежанци, може да се увеличи с 0,3% през 2017. След това може да има и още предимства за икономиката, ако германският канцлер Ангела Меркел и другите европейски лидери успеят да интегрират имигрантите, като увеличат гъвкавостта на трудовия пазар. 

„Негативните ефекти от имигрантската вълна са временни и краткотрайни“, казват авторите на доклада. Според текста положителните ефекти трябва да се появят бързо благодарение на фискалната експанзия, която се провежда, за да се приемат бежанците.

Според основния сценарий на фонда БВП в Европейския съюз ще се повиши с 0,13% през 2017, пише Investor.bg.

Популярността на Меркел е на най-ниските си нива от 2011 насам, а редица европейски политици предупреждават, че има заплахи за социалните системи и принципа на свободно движение в ЕС. Предвид тези обстоятелства изследването на МВФ показва, че е ключово за правителствата да интегрират имигрантите, така че да извлекат полза от най-голямата бежанска вълна от Втората световна война насам.

„Миграцията е глобално предизвикателство, което изисква глобални усилия“, написа директорът на МВФ Кристин Лагард в Twitter преди дискусия по темата на Международния икономически форум в Давос.

По изчисления на фонда БВП в трите държави, които са приели най-много бежанци миналата година – Германия, Швеция и Австрия – ще се повиши съответно с 0,3%, 0,4% и 0,5%.