Майкъл Дел: Dell и EMC се допълват идеално

Ексклузивно интервю за Емили Чен от Bloomberg на конференцията Dell World 2015

12:56 | 23 октомври 2015
Автор: Иван Николов
Майкъл Дел, основател и главен изпълнителен директор на Dell Inc. по време на конференцията на Dell в Остин, Тексас, САЩ в сряда, 21 октомври 2015. Photographer: Matthew Busch/Bloomberg *** Local Caption *** Satya Nadella; Michael Dell
Майкъл Дел, основател и главен изпълнителен директор на Dell Inc. по време на конференцията на Dell в Остин, Тексас, САЩ в сряда, 21 октомври 2015. Photographer: Matthew Busch/Bloomberg *** Local Caption *** Satya Nadella; Michael Dell

Майкъл Дел, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Dell в ексклузивно интервю за Емили Чен от Bloomberg на конференцията Dell World 2015.

 

Наскоро се договорихте за най-голямата сделка в историята на технологичните компании, но големите сделки често се объркват. Кое ви гарантира, че този път няма да стане така?

В съчетанието между Dell и ЕМС имаме две силно допълващи се компании. Така ставаме лидери в сферата на ИТ, в сървърите, при съхранението на данни, виртуализацията и при персоналните компютри. Изключително добре сме позиционирани в информационните технологии на бъдещето – цифрови трансформации, сливане на инфраструктурата, софтуер за намиране на центрове с данни, хибридни облаци, сигурност, мобилни устройства, така че това е една много мощна комбинация. Съчетаваме допълващи се механизми за излизане на пазара.

ЕМС е добре позната със своята архитектура на решения за най-големите компании в света. А Dell има невероятно широко разпространение сред бизнеси от всички големини по целия свят.

 

Но защо тръгвате по пътя на хардуера, когато някои твърдят, че виртуализацията е просто суровина?

Виртуализацията зависи много от софтуера и един от основните аспекти на тази зависимост определено е VMware. И ако разгледаме нашите разработки, изследвания и иновации, иновациите на ЕМС – всички те са се занимавали много повече с разработка на софтуер през последните 5-10 години, отколкото хардуер.

Хардуерът играе роля, но когато изграждате тези изключително мощни системи със слята инфраструктура има огромно количество софтуер. Добавете към това и невероятния софтуер от VM ware, Pivotal, RSA, Virtue Stream, VCE – ние смятаме, че това е мечтаната комбинация.

Четете още >> Пат Гелсингър, VMware за сигурността, пазарите и Dell

 

Добре, но има хора, които твърдят, че тази сделка е обречена да донесе малко печалби, тя е само опит да се постигне мащаб в една индустрия в упадък. Джордж Колъни, главният изпълнителен директор на Forester, вчера ви погледна в очите и каза: „Compaq/HP провали Карли Фиорина”. Не може да не мислите за това.

По този проект работим от една година и го огледахме от всички възможни страни. Вярвам, че изграждаме невероятна компания. Преди всичко имаме напълно нова динамика в сравнение с някои от другите големи сделки. Една очевидна разлика е, че при тези други сделки нямаше реални принципи, залегнали в центъра на самите сделки..

Затова залагам всичко на минималната степен на застъпване между компаниите. Целта на сделката не е е толкова да съчетае два съществуващи бизнеса, това само отчасти е така, а и те се съчетават заедно много добре.

Става дума как се справяме с предизвикателствата и възможностите, които клиентите ни ще имат в бъдеще, включително сигурността.

 

Поемате 50 млрд. долара дълг, за да постигнете това. Кога ще ги изплащате? По колко - на месец, или на тримесечие?

Това, което ще видите през първите 18 до 24 месеца, ще е много бързо намаляване на степента на задълженията, докато изминаваме този процес. Ние  направихме това и когато Dell за първи път стана частна компания и рейтинговите агенции повишиха рейтинга ни с две степени.

 

Тогава какво ще се случи, ако Федералният резерв повиши лихвите? Доколко това се отразява на риска, който поемате?

Разбира се, това е нещо, което включваме в модела, ние сме допуснали донякъде и това…

 

Вие допускате, че Федералният резерв ще  повиши лихвите?...

Може да опитате отново да отгатнете.. Или поне се надявам, че можете. Но това не е основен мотиватор тук що се отнася до това какво ще направи Фед в рамките на определен диапазон от действия.

 

И все пак, в същото време, Вие правите най-голямата технологична сделка в историята, а НР ги делят само няколко седмици от това да се разделят и да се отправят в обратната посока. Какво е мнението Ви за тяхната стратегия?

В този бизнес мащабът е от значение. А ние се разраснахме в тази индустрия и видяхме силата на мащаба. И ако си представите какво се включва в един център с данни, това са микропроцесори, това е памет, а също и обем за съхранение. Има и още няколко неща, но това са основните компоненти.

Това са основните съставки, които се намират и в клиентските системи, в „интернет на нещата”, в цялата тази експлозия при устройствата.

Мисля, че мащабът е от значение. Освен това, мисля че в момента, когато имаме тази експлозия в броя на устройствата, връзката между всички тези възли и центъра с данни става дори още по-важна.