Продължава плавното възстановяване на строителството в ЕС

Растежът в сектора на строителството в региона се определя главно от възстановяването на сградното строителство.

18:22 | 19 януари 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Строителството в ЕС като цяло и България вървят в съвсем различни посоки. Докато растежът на сектора в съюза се движи основно от възстановяването на продукцията от сградното строителство, в България трудно можем да говорим за възстановяване, защото сградното строителство остава потиснато за сметка на строителството на инфраструктура, което почти достигна отчетените през 2008 г. пикови равнища, съобщава Investor. bg.

Общата строителна продукция в ЕС отчита ръст от 0,7% през ноември спрямо октомври, а в еврозоната – от 0,8%. На годишна база увеличението достига 1,9% за ЕС и 2,1% за еврозоната, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Растежът на строителния сектор в региона като цяло се определя от възстановяването на сградното строителство. В ЕС то се разширява с 0,8% през ноември спрямо октомври, докато гражданското/инженерно строителство се свива с 0,8%. За еврозоната ръстът при сградното строителство достига 1,1% за предпоследния месец на 2015 г., а спадът при строителството на инфраструктура е 0,3%.

На годишна база сградното строителство в ЕС отбелязва ръст от 2,7%, а гражданското/инженерно строителство – с 1,5%. За еврозоната при сградното строителство повишението е 2,7%, а строителството на инфраструктура се свива с 0,5%.

В България през ноември за пореден месец общата строителна продукция отбелязва пренебрежим растеж заради слабия напредък при сградното строителство, което отчете ръст от само 0,1% за ноември и 7% спад спрямо ноември 2014 г.

За 11-те месеца от 2015 г. сградното строителство не отчита годишен ръст през нито един месец, показват данните на Националния статистически институт.

Държавите от ЕС с най-силен годишен ръст на строителството през ноември миналата година са Словакия, Швеция и Румъния – съответно 16,9%, 10,7% и 6,8%, а най-силен спад – в Португалия и Полша (съответно 4,5% и 1,9%).