Китайската икономика се забави до 25-годишно дъно

През четвъртото тримесечие икономическият растеж на Поднебесната империя е бил 6,8%

10:37 | 19 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Ръстът на китайската икономика се е забавил до 25-годишно дъно от 6,9% през 2015, пише Investor.bg.

През четвъртото тримесечие икономическият растеж е бил 6,8% спрямо същия период на предходната година, сочат официалните правителствени данни, публикувани днес.

Данните са в синхрон с прогнозите за тримесечен ръст от 6,8 на сто, което е забавяне спрямо регистрираното повишение от 6,9% през третото тримесечие, сочи анкета на Reuters. Икономистите очакваха също ръстът за цялата година да е 6,9 на сто - забавяне спрямо 2014 година, когато беше отчетено разширяване на икономиката със 7,3%.

Въпреки че в сектора на производството ръстът се забавя до 6% през 2015 спрямо 7,3% година по-рано, в сектора на услугите се наблюдава разширяване с 8,3% - по-силно от растежа от 7,8% през предходната година.

По време на церемонията за откриването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank) в събота китайският примиер Ли Къцян заяви, че китайската икономика е нараснала с около 7 на сто през 2015 година, като услугите са формирали половината от брутния вътрешен продукт.

„Това са добри данни”, коментира Джахангир Азис, директор на отдела за икономически проучвания на развиваща се Азия в JPMorgan. „От три години знаем, че китайските власти забавят икономиката. Икономиката ще се забави”, каза той.

Други виждат в данните признаци за пренасочване на икономиката от производството към услугите и потреблението.

„Картината за растежа остава с две страни. Сривът в строителството на имоти и слабият износ продължават да тежат на активността и цените в индустрията, особено в тежката индустрия”, смята Луис Куджис, директор на отдела за азиатска икономика в Oxford Economics. Според изчисленията на Oxford икономиката на Китай е нараснала с 6,3% миналата година.