България сред държавите с най-бърз интернет

Страната ни се нарежда до държави като Германия, Австрия и Канада

17:53 | 16 март 2017
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

България е сред страните с най-бърз интернет в света. Това сочат данни, публикувани в ежегодната класация на американската компания Akamai Technologies, чийто предмет на дейност е именно изследване на интернет трафика в глобален мащаб.

В класацията са включени общо 108 държави от целия свят, като България е поставена на 20-място със средна скорост на интернет връзката от 15,6 Mbps. Така страната ни се нарежда до държави като Германия, Австрия, Канада и др.

За скоростта на интернета в България предразполага и малкият мащаб на страната. Данните на Akamai сочат следната връзка – колкото по-малка и гъстонаселена е дадена държава, толкова по-лесно е да бъдат създадени добри условия за бърз интернет.

Прекрасен пример за това е именно лидерът в класацията – Южна Корея, в която средната скорост на интернет данните е 26,1 Mbps. Страната е сходна по площ с България, дори е по-малка с около 11 хил. кв. км. (100 210 хил. кв. км. в сравнение с 110 993 хил. кв. км.), като населението й е многократно по-голямо от българското – близо 51 млн. души по данни от 2016.

След азиатската държава в класацията се нареждат Норвегия, Швеция, Хонконг. Швейцария, Дания, Финландия, Сингапур, Япония и Холандия.

Според американската интернет компания в близките години – до 2020, масово ще навлязат в използване 5G мрежите, които да повишат осезаемо скоростта на онлайн услугите. В такава мрежа 1 GB информация ще бъде теглена за около секунда, а свалянето на HD файлове като филми например ще отнема 1-2 минути.