Лукарски: Бизнесът е подготвен за либерализацията на енергийния пазар

Индустриалното производство се повишава с 5% през 2015, отчете икономическият министър

10:49 | 24 декември 2015
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2015 може да се характеризира като година на макроикономическа стабилност. Това заяви в интервю по Bloomberg TV Bulgaria министърът на икономиката Божидар Лукарски. През третото тримесечие БВП нараства с 2,9%, което рязко контрастира за прогнозата от 1% за 2015 и 1,5% през 2016, каза Лукарски. Той говори за състоянието на българската икономика и политическа среда, либерализацията на енергийния пазар, ТТИП и други теми.

В България има готов бизнес, който да развива иновативното мислене и да го имплементира в реални продукти с висока добавена стойност, отбеляза той, подчертавайки, че фокусът на правителството през 2016 ще бъде в подпомагане иновациите и развойната дейност.

Либерализацията на енергийните източници ще създаде предпоставки за понижение на цената на електроенергията, заяви министърът. В началото ще има известно покачване, но съм уверен, че бизнесът може да го понесе, тъй като индустриалното ни производство се увеличи с 5% тази година.

България със сигурност ще има повече „положителни емоции“ от ТТИП. САЩ са голям пазар и ако ЕС се откаже да участва в него ще стане по-неконкурентоспособен, спрямо източните икономики, каза икономическият министър, като нарече опасенията, че ГМО продукти могат да попаднат на българския пазар „клишета“.