Застой в преговорите с Apple заплашва новия клубен турнир на ФИФА  

Apple е предложила 1 млрд. долара, което е 4 пъти по-малко от търсената от ФИФА сума

18:30 | 20 юни 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разширеният формат на Световното клубно първенство, което ФИФА организира се сблъсква с нов проблем, като клубовете се противопоставят на по-ниските финансови стимули и продължаващата борба за намиране на телевизионен оператор, твърдят запознати.

В новото състезание, което ще се проведе в САЩ през следващото лято, за да се създаде известно оживление преди Световното първенство през 2026 г., ще участват 32 клуба от цял свят в турнир в стил Световната купа.

По-рано тази година ФИФА водеше преговори с Apple Inc. за световни телевизионни права, които биха помогнали за изплащането на таксите на участващите отбори, казаха източниците. Въпреки това дискусиите са в застой, като сега ФИФА обмисля да продаде правата за турнира на регионални телевизионни оператори, добавиха лицата, като помолиха да не бъдат назовавани, тъй като обсъждат информация, която още не е публична.

New York Times първи съобщи, че стойността на сделката с Apple може да бъде около 1 милиард долара, което е една четвърт от стойността, която ФИФА първоначално целеше.

Оттогава насам ФИФА се е свързала с някои клубове, за да прецени дали те биха играли за по-ниска такса от предварително очакваната, твърдят лицата.

Говорител на Apple е отказал коментар. Представител на ФИФА заяви, че има "много" страни, които се интересуват от медийни и търговски партньорства, и тя работи ежедневно, за да увеличи максимално възможностите за всички участници.

"ФИФА е напълно уверена и сигурна в търговския и спортния успех на новото състезание", се казва в изявлението на говорителя. "ФИФА води редовен и продуктивен диалог с ключовите контрагенти, включително бъдещите места на провеждане, медийни и търговски партньори и, разбира се, със самите клубове."

Президентът на ФИФА Джани Инфантино първоначално планираше турнирът да стартира през 2021 г. в Китай, но проектът се забави заради пандемията и спада на интереса към спорта в страната домакин.

По данни на ФИФА 29 от 32-те свободни места за турнира вече са запълнени, като някои от най-големите отбори в Европа, като Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен и Манчестър Сити, ще се изправят срещу съперници от цял свят, включително Ал Хилал от Саудитска Арабия. Общо 12 отбора от Европа, шест от Южна Америка и след това представители от останалата част на света, включително по четири отбора от Африка и Азия.

Турнирът е критикуван и от профсъюзите на играчите, според които той ще подложи елитните футболисти в света на твърде голямо физическо натоварване. Тяхното мнение беше подкрепено от съсобственика на Манчестър Юнайтед Джим Ратклиф, който заяви в интервю за Bloomberg, че съществува реална опасност от "претоварване" на футболистите с твърде много мачове на високо ниво.