Опитен дипломат от САЩ кацна в Израел в опит да предотврати война с Хизбула

Израел настоява "Хизбула" да се изтегли на север, далеч от границата, но ислямистката групировка заяви, че няма да преговаря без прекратяване на огъня в Газа, което остава непостижимо

17:15 | 17 юни 2024
Автор: Алиса Оденхаймер
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският дипломат Амос Хохщайн отпътува за Близкия изток в опит да намали напрежението между Израел и Хизбула, което заплашва да прерасне в пълномащабна война по ливанската граница.

Хизбула разменят удари с Израел почти ежедневно след нападението на 7 октомври от бойци на „Хамас“ в южната част на страната, което предизвика продължаващия конфликт в Газа. И двете групировки са подкрепяни от Иран и са обявени от САЩ за терористични организации.

Според израелски официални лица Хохщайн, който през последните месеци няколко пъти посети Израел и Ливан, за да се опита да посредничи за намиране на решение, ще се срещне с министър-председателя Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и президента Исаак Херцог. Той ще проведе разговори и с лидера на опозицията Яир Лапид, преди да замине за Бейрут, съобщи в понеделник вестник "Йедиот Ахронот".

Хохщайн потвърди, че е в Израел в понеделник. САЩ и Франция водят усилията за сключване на споразумение, което да гарантира, че Хизбула и Израел няма да започнат война.

През последните месеци ракети и безпилотни самолети на Хизбула причиниха значителни щети и жертви в Израел, а властите евакуираха десетки хиляди жители от градове и села в северната част на страната. Израел отговори с въздушни удари и артилерийски обстрел в Ливан и уби няколко лидери на групировката. При ударите са убити стотици хора в Ливан, повечето от които членове на "Хизбула".

Опустошителни последици

"Нарастващата агресия на Хизбула ни довежда до ръба на нещо, което може да се превърне в по-широка ескалация - такава, която може да има опустошителни последици за Ливан и целия регион", заяви в неделя говорителят на Израелските отбранителни сили Даниел Хагари. "Израел има задължението да защитава народа на Израел. Ние ще изпълним този дълг."

Нетаняху, както се очакваше, разпуска тричленния военен кабинет, който беше сформиран, когато Ганц се присъедини към правителството, потвърди израелски служител. Премиерът ще продължи да се консултира с малък брой участници, съобщи Ynet, без да казва откъде е получил информацията и кои ще бъдат те.

Напрежението между Израел и Хизбула повишава риска от война на два фронта | Израел твърди, че времето за намиране на дипломатическо решение изтича

Израел настоява "Хизбула" да се изтегли на север, далеч от границата, но ислямистката групировка заяви, че няма да преговаря без прекратяване на огъня в Газа, което остава непостижимо. Съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН след войната между Израел и Ливан през 2006 г. въоръжените бойци на Хизбула нямат право да навлизат в определена гранична зона.

През 2022 г. Хохщайн води преговори между Израел и Ливан и разрешава морски спор, което е рядък дипломатически успех. Хохщайн планира да се срещне и с Бени Ганц, председател на опозиционната Партия на националното единство, съобщи говорител на партията.

Ганц се присъедини към извънредното правителство на Нетаняху след нападението на „Хамас“ през октомври, въпреки че подаде оставка миналата седмица, след като разкритикува стратегията на Нетаняху и го обвини, че не е направил достатъчно, за да осигури освобождаването на заложниците, държани в Газа.