Ходът на ЕЦБ не значи, че лихвите ще тръгнат по „линейна низходяща траектория“

Инфлацията в 20-членния блок се ускори с повече от очакваното до 2,6% през май, като скокът в цените на услугите и засилването на базисната инфлация бяха още по-тревожни

15:30 | 11 юни 2024
Автор: Марк Шрьоерс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка трябва да остане предпазлива, а намалението на разходите по заемите от миналата седмица няма да бъде последвано непременно от нови бързи стъпки, каза нейният председател Кристин Лагард.

„Взехме подходящото решение, но това не означава, че лихвените проценти са на линейна низходяща пътека“, заяви тя в интервю за водещи европейски вестници. „Възможно е да има периоди, в които отново да задържим лихвите“.

Разходите по заемите в еврозоната не са на предварително определена траектория, повтори гуверньорът.

„На всяка стъпка от пътя, не само когато имаме нови прогнози, ще правим преоценка“, каза тя според предварително подготвен материал в германското издание Handelsblatt от понеделник. Интервюто беше публикувано и във вестниците Expansion, Il Sole 24 Ore и Les Echos.

Инфлацията в еврозоната отново се повиши през миналия месец

Миналия четвъртък ЕЦБ извърши очакваното от пазарите намаление на лихвените проценти - ход, който разтърси пазарите както заради по-високите ѝ прогнози за инфлацията, така и заради по-силния от очакваното ръст на заплатите и потребителските цени. Инвеститорите останаха без насоки, които да ги насочат за бъдещето на паричната политик.

Инфлацията в 20-членния блок се ускори с повече от очакваното до 2,6% през май, като скокът в цените на услугите и засилването на базисната инфлация бяха още по-тревожни. Растежът на заплатите през първото тримесечие също беше много по-висок от очакваното.

В интервюто Лагард заяви, че някои скорошни данни „биха могли да бъдат по-добри“. Но тя добави, че „смятаме, че дезинфлацията е достатъчно напреднала и ще продължи да напредва през следващите 18 месеца, и затова можем да намалим лихвите“.

ЕЦБ очаква инфлацията отново да достигне 2% към края на следващата година.

Австриецът Роберт Холцман се противопостави на решението от миналата седмица, а други официални лица през последните дни поне призоваха към предпазливост, което допълнително отслаби очакванията за последващи бързи съкращения. Миналата седмица ирландецът Габриел Махлуф заяви, че създателите на политиката не знаят „колко бързо ще продължим и дали изобщо ще продължим“.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви в понеделник, че ЕЦБ може да не понижи отново разходите по заемите за известно време, тъй като наблюдава колко бързо растежът на цените отстъпва на целевите стойности.

„Все още не обявяваме победа“, каза Лагард в интервюто си от понеделник, като изтъкна заплатите, печалбата на единица продукция и производителността като важни фактори за инфлацията в сектора на услугите - „която е слабото ни място“. Що се отнася до реалната икономика, тя твърди, че „перспективите за растеж са се подобрили“ и че „икономиката ще се засили“.

Запитана защо в изявлението на ЕЦБ от миналата седмица не се споменава за намаляване на сегашното равнище на рестрикция на паричната политика, тя отговори, че „премахването на тенденцията към облекчаване беше продиктувано от желанието ни да бъдем зависими от данните, с реално разбиране на това накъде вървим и кога ще достигнем 2%“.

Предвид голямата несигурност „насочването напред няма да ни помогне“, каза Лагард. Председателят каза също, че естественият лихвен процент „вероятно ще бъде по-висок, отколкото преди пандемията, но в момента все още сме далеч от него“. Затова „е безсмислено да започваме да обсъждаме това сега“, каза тя.