Anglo American отхвърли последната оферта на BHP, но се съгласи да започне преговори

Новината идва само няколко часа преди изтичането на регулаторния срок, в който BHP трябва или да се ангажира с оферта, или да се оттегли за шест месеца съгласно правилата за поглъщане в Обединеното кралство

18:30 | 22 май 2024
Обновен: 06:49 | 23 май 2024
Автор: Томас Бишувел
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Anglo American Plc се съгласи да започне преговори с по-големия си съперник BHP Group, след като отхвърли трето предложение на стойност 38,6 млрд. паунда, като така за първи път показва желание да сключи най-голямата сделка в минната индустрия от повече от десетилетие.
BHP увеличи броя на акциите, които предлага за Anglo, но все още иска по-малката компания първо да отдели мажоритарните си дялове в южноафриканските компании за платина и желязна руда.

Anglo заяви, че последната оферта остава прекалено сложна, но посочи, че е готова да продължи дискусиите с BHP.

BHP потвърди новата оферта, която определи като „окончателна“, но отбеляза, че би била готова да увеличи или по друг начин да подобри съотношението на акциите, ако бордът на Anglo се съгласи да препоръча по-висока оферта или ако Anglo получи оферта от някой друг.

„След подаването на преработеното предложение ние работим с Anglo American и нейните съветници, за да помогнем за намаляване на опасенията, свързани с прилагането на тази структура, които доведоха до отхвърлянето на преработеното предложение“, заявиха от BHP. „Постигнахме напредък по тези теми в хода на ангажимента досега и се надяваме, че през следващите седем дни ще бъде постигнато решение.“

Последното обявление продължава едномесечната сага, която завладя света на минното дело, потвърждавайки завръщането на най-големия играч в отрасъла към мега сливанията и придобиванията. BHP странеше от такива сделки в продължение на години, като същевременно предизвика спекулации, че съперниците на BHP могат да влязат в битката с конкурентни оферти.

Anglo вече на два пъти отхвърли предложенията на BHP първо да разбие, а след това да придобие компанията, като вместо това изработи свой собствен план за радикално преструктуриране.

Новината идва само няколко часа преди изтичането на регулаторния срок, в който BHP трябва или да се ангажира с оферта, или да се оттегли за шест месеца съгласно правилата за поглъщане в Обединеното кралство. Anglo също се съгласи да удължи крайния срок до 29 май.

Акциите на Anglo се търгуваха с 2,4% по-ниско за деня на ниво 26,22 паунда в 14,31 ч. лондонско време, без особени промени след последните новини. Те остават далеч под стойността на офертата на BHP.

Преговорите за бъдещето на Anglo се водят на фона на нарастващите цени на медта, предизвикани от вълната от спекулативни пари, залагащи на бъдещ недостиг, която изпрати фючърсите на Лондонската метална борса до рекордни стойности по-рано тази седмица.