Как Китай поддържа глобалния пазар на електромобили

По данни на Китайската асоциация за леки автомобили продажбите на plug-in леки автомобили са скочили с 34% до 1,8 милиона през първото тримесечие

20:00 | 23 април 2024
Автор: Сиуи Ми
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки всички заглавия, в които се казва, че пазарът на електрически превозни средства е изпаднал в сериозна криза в световен мащаб, последните данни от Китай не потвърждават това заключение - поне засега.

По данни на Китайската асоциация за леки автомобили продажбите на plug-in леки автомобили са скочили с 34% до 1,8 милиона през първото тримесечие. През февруари е регистриран спад, но той се дължи най-вече на това, че през този период тази година настъпи Лунната нова година, което изкривява сравнението с 2023 г.

От друга страна, продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене намаляха с 10%. Това означава, че около 40% от автомобилите, продавани на най-големия автомобилен пазар в света, вече са електрически.


Продажбите на електрически превозни средства не се забавят в Китай/Годишен ръст на продажбите на леки автомобили в Китай по задвижване

Китай успява да поддържа ръст на продажбите на електромобили не само благодарение на политическата подкрепа. Правителството наистина е определило дългосрочни цели и насърчава електромобилите чрез мандати и стимули за доставка. Но програмата за субсидиране изтече преди повече от година и сега е очевидно, че потребителите се насочват към технологията, защото новите модели EV стават все по-добри и по-евтини.

Приемането на електрически превозни средства вече се развива много добре в базовия и луксозния сегмент. Ключовият въпрос е дали производителите на автомобили могат да убедят купувачите със средни доходи, които все още се противопоставят на електромобилите по причини, свързани с достъпността им, да преминат към тях.

Годишният пазар на компактни седани и SUV на цена под 30 000 долара в Китай възлиза на 32 млрд. долара, но досега само една четвърт от продажбите са електрически. Макар че пробегът и ефективността на малките електромобили непрекъснато се подобряват, по-високите цени и бавното зареждане все още представляват пречка за широкото навлизане в този сегмент.

За да стимулират търсенето на масовия пазар, водещи производители на електромобили като BYD агресивно понижиха цените на най-продаваните си електрически модели от февруари насам. Компактният модел Qin Plus на BYD например сега се предлага на цена от около 15 200 долара (109 800 юана), което е с около 2 800 долара по-евтино, отколкото преди намалението. BloombergNEF изчислява, че този ход може да разшири потенциалния размер на пазара с почти една трета.

Plug-in хибридите предлагат на потребителите още по-евтини варианти и намаляват опасенията относно пробега и зареждането. В Китай компактните plug-in хибриди са по-близо до достигане на ценовия паритет с еквивалентите с ДВГ, докато захранваните от батерии все още имат около 16% надценка. Въпреки че BYD доминира на този пазар, местни производители като Geely и Great Wall Motor също пускат нови plug-in модели, насочени към масовия пазарен сегмент. Делът им в общите продажби на автомобили с възможност за зареждане от електрическата мрежа се е увеличил до 42% през първото тримесечие от 32% година по-рано.

Въпреки че пускането на по-достъпни електромобили се отразява добре на търсенето, забавянето на китайската икономика в крайна сметка може да хвърли сянка върху купувачите, които се съобразяват с цената. BNEF очаква продажбите на електромобили в Китай да достигнат 10 милиона през тази година. Това все още ще представлява 20% годишен ръст, макар че това ще бъде най-малкото увеличение от 2021 г. насам.

Картината след 2024 г. зависи от това дали производителите на автомобили ще могат да продължат да произвеждат електрически автомобили с по-голям пробег, по-добра ефективност и по-бързо зареждане на достъпни цени. Не всеки автомобилен производител може да си позволи продължителна ценова война, тъй като повечето компании все още не са излезли на печалба от производството на електрически автомобили. В близко бъдеще е възможно забавяне на ръста на продажбите на електромобили в Китай, което би намалило и глобалното търсене.


Износът на автомобили от Китай нараства с 62% през 2023 г., заради електромобилите / Износ на леки автомобили от Китай по задвижване

За международните производители на автомобили, които оттеглят плановете си за електрически превозни средства, китайският пазар може да не предложи много възможности за раздвижване. Недостигът на достъпни електрически модели е една от причините за забавянето на продажбите в Европа и други региони. Китайските марки вече разполагат с набор от достъпни електромобили с много високотехнологични функции и ускоряват глобалната си експанзия, след като през 2023 г. изнесоха над 1 млн. Електромобила.

Възможно е Европа да въведе по-високи мита за вносните китайски електрически превозни средства, за да защити местните производители, което може да бъде в ущърб както на потребителите, така и на целите на ЕС в областта на климата. Най-важното е, че засилената конкуренция от страна на Китай би трябвало да окаже натиск върху традиционните световни производители да произвеждат по-добри автомобили, което може да помогне за стимулиране на ново търсене.

Когато през 2018 г. Tesla навлезе в Китай и започна да полага основите на фабриката си в Шанхай, това предизвика желание за иновации у местните играчи. Ако сега китайските производители на автомобили могат да играят същата роля на световната сцена, продажбите на електромобили трябва да останат силни.