Google уволнява 28 работници, които протестират срещу договор с Израел

Протестите, ръководени от организацията No Tech for Apartheid, се проведоха във вторник в офисите на Google в Ню Йорк, Сиатъл и Сънивейл, Калифорния

19:30 | 19 април 2024
Автор: Дейви Алба,Джулия Лов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google на Alphabet Inc. уволни 28 служители, след като те участваха в протести срещу проекта Nimbus - съвместен договор с Amazon.com Inc. на стойност 1,2 млрд. долара за предоставяне на изкуствен интелект (ИИ) и облачни услуги на израелското правителство и армия.

Протестите, ръководени от организацията No Tech for Apartheid, се проведоха във вторник в офисите на Google в Ню Йорк, Сиатъл и Сънивейл, Калифорния. Протестиращите в Ню Йорк и Калифорния организираха близо 10-часова седяща стачка, а други документираха действието, включително чрез живо предаване в Twitch. Девет от тях бяха арестувани във вторник вечерта по обвинения за влизане на територията на сградата.

Няколко работници, участвали в протестите, включително и тези, които не са участвали пряко в седящата стачка, получават съобщение от групата за връзки с работниците на компанията, в което ги уведомяват, че са освободени. В имейл, видян от Bloomberg, Google съобщава на засегнатите служители, че "запазва този въпрос възможно най-конфиденциален, като разкрива информация само при необходимост". В сряда вечерта работниците са били информирани, че са уволнени от компанията, според изявление на служителите на Google с кампанията "No Tech for Apartheid".

"Физическото възпрепятстване на работата на други служители и възпрепятстването на достъпа им до нашите съоръжения е явно нарушение на нашите политики и напълно неприемливо поведение", се казва в изявление на Google относно протестиращите. "След като отказаха многократни искания да напуснат помещенията, органите на реда бяха ангажирани да ги отстранят, за да се гарантира безопасността на офиса. До момента сме приключили индивидуални разследвания, които са довели до прекратяване на трудовите правоотношения на 28 служители, и ще продължим да разследваме и да предприемаме действия, ако е необходимо."

Протестът се проведе ден преди израелското правителство да одобри своя петгодишен стратегически план за преминаване към облачни технологии в рамките на проекта "Nimbus" и за разширяване на цифровите услуги. Министерството на отбраната и военните на Израел бяха посочени в правителствено изявление като партньори в проекта Nimbus, заедно с други правителствени служби. Представител на Google заяви, че договорът за Nimbus "не е насочен към изключително чувствителни, класифицирани или военни работни натоварвания, свързани с оръжия или разузнавателни служби".

Google отдавна подкрепя културата на открит дебат, но активността на служителите през последните години постави на изпитание този ангажимент. Работниците, които организираха протест през 2018 г. заради справянето на компанията с обвиненията в сексуално насилие, заявиха, че Google ги е наказала за тяхната активност. Четирима други работници твърдят, че са били уволнени за организиране на противопоставяне на работата на Google с федералната служба за митническа и гранична защита и за други действия в защита на работното място.

Трудовото законодателство на САЩ дава на служителите правото да участват в колективни действия, свързани с условията на труд. Технологичните работници вероятно ще твърдят, че това трябва да им даде възможност да се обединяват, за да се противопоставят на начина, по който се използват инструментите, които създават, казва Джон Логан, професор по труд в Държавния университет в Сан Франциско.

"Техническите работници не са като другите видове работници", казва той. "В този случай може да се твърди, че да имат някакъв вид право на глас, контрол или възможност да протестират срещу начина, по който се използва техният работен продукт, всъщност е ключов въпрос."

Технологични компании като Google имат репутацията на "по-егалитарни и много космополитни работни култури, но когато се сблъскаха с работнически активизъм сред собствените си работници, те всъщност реагираха по доста драконовски начин", добави Логан.

Двама служители на Googlе, които са участвали в протеста в Калифорния, разказват пред Bloomberg, че група работници са се събрали на шестия етаж на бюрото на Google в Сънивейл, където се намира офисът на главния изпълнителен директор на Cloud Томас Куриан, за да изразят подкрепата си за тези, които са организирали седящата стачка. Не е ясно как Google е идентифицирала участниците в протеста, тъй като само на някои от тях баджовете им са били сканирани от служители по сигурността, а според служителите някои от уволнените са били извън офисите на Google.

Един от служителите казва, че Google може да е определила първоначалното освобождаване на служителите като "поверително", за да запази лицето си пред обществеността, и твърди, че протестиращите не са нарушили никакви политики на компанията. Протестиращите са напуснали сградата веднага след като са били помолени да го направят и не са възпрепятствали или пречили на други служители на компанията, казва човекът.

"Всеки един от двадесет и осемте души, чиито трудови правоотношения бяха прекратени, лично и категорично е участвал в разрушителна дейност в нашите сгради", заяви говорител на Google в изявление. "Внимателно потвърдихме всеки един от тях (и след това всъщност потвърдихме отново всеки един) по време на нашето разследване. Групите се предаваха на живо от физическите пространства, които бяха превзели, в продължение на много часове, което наистина ни помогна при потвърждаването. А много служители, чиято работа е била физически нарушена, подадоха жалби с подробности и доказателства. Така че твърденията за обратното, които се правят, са просто глупости."

Отвъд протеста Google се бори с това как да се справи с вътрешните дебати относно конфликта в Близкия изток. След демонстрацията във вътрешните форуми на Google се появиха публикации, в които се смесваха пропалестински и произраелски настроения, а редица други работници заявиха, че смятат темата за неподходяща за работното място, каза служител на Google. Модераторите блокираха някои теми по темата, като заявиха, че предишните дискусии са станали твърде разгорещени, добави служителят.

Въпреки реакцията на Google служителите, които демонстрират срещу проекта "Nimbus", са забелязали нарастване на подкрепата след седящата стачка, каза един от уволнените работници.