Си сигнализира, че Китай е готов да увеличи подкрепата си за развиващите се страни

"Китай винаги е разглеждал солидарността и сътрудничеството с африканските страни като важен крайъгълен камък на нашата външна политика", заяви Си пред президента на Сиера Леоне

20:00 | 29 февруари 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският лидер Си Дзинпин посочи, че страната му ще бъде по-силен глас за развиващите се икономики в света, подчертавайки кампанията си да предложи алтернатива на лидерството на САЩ.

"Китай винаги е разглеждал солидарността и сътрудничеството с африканските страни като важен крайъгълен камък на нашата външна политика", заяви Си пред президента на Сиера Леоне Джулиъс Маада Био по време на посещението си в Пекин, съобщи официалната информационна агенция Синхуа късно в сряда.

Китайският президент заяви, че двете държави трябва да засилят координацията си в Съвета за сигурност на ООН и "съвместно да защитават интересите на Африка и развиващите се страни". Китай е постоянен член на съвета, а Сиера Леоне има непостоянно място.

Под ръководството на Си Китай полага все по-големи усилия да привлече нововъзникващите икономики в т.нар. глобален Юг - държави от Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия. Той също така представи своята инициатива "Пояс и път" като мащабна алтернатива на световния ред, ръководен от САЩ; настоя за разширяване на блока БРИКС; и представи страната си като миротворец на фона на боевете в Украйна и Газа.

В речта си миналата година по повод 10-годишнината от началото на глобалния инфраструктурен тласък Си разкритикува едностранните санкции, геополитическото съперничество и блоковата политика. Въпреки че не посочи нито една държава, забележките бяха ясна препратка към политиката на САЩ спрямо Китай през последните години, която Вашингтон характеризира като намаляване на риска, но Пекин вижда в нея усилия да попречи на нарастващата си мощ.

В продължение на десетилетия Китай се опитва да развие влияние сред африканските държави и изтъква железопътни и други проекти, изградени от негови компании, като полезни за континента. САЩ твърдят, че заемите, които Китай отпуска на нововъзникващите пазарни икономики, ги затъват в дългове.

Китайските дипломати оспорват идеята, че страната се стреми към по-голямо влияние в Глобалния юг. През януари говорителката на Министерството на външните работи Мао Нин заяви, че отношенията на Пекин с тези страни са насочени към "опазване на световния мир, насърчаване на глобалното развитие и поддържане на международния ред".

По-късно тази година Пекин ще бъде домакин на следващия кръг на Форума за китайско-африканско сътрудничество. Китай изтъква платформата, основана през 2000 г. и включваща 53 африкански държави, като проява на многостранния си подход към световните дела. Пекин има влиятелна роля при определянето на дневния ред на форума и досега е бил домакин на две от трите срещи на върха на неговите лидери.

Focac започна като форум, посветен основно на търговията, но при управлението на Си той се разшири и включи теми като сигурност и идеология.