Нови сблъсъци на кораби на Китай и Филипините в Южнокитайско море. Напрежението ескалира

САЩ заявяват, че действията на Китай в морето показват незачитане на закона. Президентът на Филипините Маркос осъди "опасните действия" на Китай срещу филипински кораби

11:00 | 11 декември 2023
Обновен: 11:11 | 11 декември 2023
Автор: Ивайло Лаков
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През уикенда китайски и филипински плавателни съдове претърпяха множество сблъсъци в Южнокитайско море, тъй като напрежението между двете държави продължава да ескалира заради морските територии, което накара САЩ да потвърдят ангажимента си да защитават Манила.

Морските оперативни сили на Филипините заявиха, че плавателните им съдове са били повредени, след като в неделя са били нападнати от китайски кораб на бреговата охрана с водно оръдие по време на снабдителна мисия до плитчината Втори Томас (Second Thomas Shoal). Филипинска лодка също е била ударена от китайски кораб, се казва в изявление на оперативната група.

Китайската брегова охрана заяви, че филипинската лодка е пренебрегнала предупрежденията и "умишлено се е сблъскала" с нейния кораб, който е плавал нормално с цел правоприлагане. Отговорността е изцяло на Филипините, се казва в изявлението на бреговата охрана.

"Филипините трябва незабавно да прекратят нарушенията си и да контролират стриктно провокациите на фронтовата линия", заяви говорителят на китайската брегова охрана Ган Ю в Weibo. Китайските власти решително ще защитават националния суверенитет и морските права, каза той.

Действията, предприети от китайските кораби около плитчината Втори Томас и рифа Скарбъро, "отразяват не само безразсъдно пренебрежение към безопасността и препитанието на филипинците, но и към международното право", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

"Съединените щати подкрепят нашите филипински съюзници в лицето на тези опасни и незаконни действия", се казва в изявлението, препотвърждавайки Договора за взаимна отбрана на двете страни от 1951 г.

Китай предявява обширни претенции към Южнокитайско море - твърдение, което среща все по-силен отпор във Филипините при управлението на президента Фердинанд Маркос младши, чиято администрация оповестява тактиките на Пекин в спорните води.

"Никой освен Филипините няма легитимно право или правно основание да действа където и да е в Западнофилипинско море", заяви Маркос в пост в X късно в неделя, използвайки термина на Манила за Южнокитайско море.

Началникът на филипинските въоръжени сили Ромео Браунър-младши, който е бил на борда на лодката за снабдяване с гориво, блъсната от кораб на китайската брегова охрана, заяви, че сам е станал свидетел на инцидента. "Бях бесен от това, което Китай направи, и ми стана жал за нашите войници. Те преминават през това при всяка мисия за снабдяване", каза той пред репортери.

Група от 200 цивилни граждани от Филипините е отплавала към спорните води в неделя и е била принудена да прекъсне пътуването си, след като е била засенчена от четири китайски кораба, включително два военноморски. Конвоят, ескортиран от филипинската брегова охрана, е планирал да отиде близо до плитчината Втори Томас и части от островите Спратли, за да занесе доставки на рибарските общности.

Групата от младежки лидери, рибари и служители на медиите реши да "заложи на предпазливостта" и да се върне в провинция Палаван след "постоянното преследване", заяви организаторът ѝ.

В събота Манила съобщи, че китайската брегова охрана е стреляла с водни оръдия по филипински граждански кораби в близост до плитчината Скарбъро, което предизвика осъждането на САЩ.

САЩ обещаха да продължат да укрепват връзките си със съюзниците от Индо-Тихоокеанския регион, за да се противопоставят на експанзивните претенции на Пекин в този важен воден път. Филипините укрепиха дългогодишния си отбранителен съюз с Вашингтон, като разшириха достъпа на американски войници и проведоха съвместни патрули в оспорвани води.
От Andreo Calonzo 

- Със съдействието на Феликс Там, Маноло Серапио младши, Натали Чой и Клиф Харви Вензон