Петролът се стабилизира, докато саудитците настояват за ограничаване на квотите

Суровият петрол поевтиня с около една пета от края на септември насам поради изобилните доставки и опасенията за глобалния икономически контекст

09:33 | 28 ноември 2023
Обновен: 09:41 | 28 ноември 2023
Автор: Йончан Чин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се стабилизира след поредица от загуби, тъй като пазарът претегли възможността за по-дълбоки съкращения на добива от страна на ОПЕК+ спрямо признаците, че глобалното предлагане изпреварва търсенето.

Суровият петрол сорт Brent се търгуваше под 80 долара за барел, след поевтиняваше в продължение на 4 сесии, когато фючърсите изтриха 3%. Цената на West Texas Intermediate беше под 75 долара. Де факто лидерът на ОПЕК+ Саудитска Арабия поиска от другите членове да намалят производствените си квоти, за да подкрепят пазарите, въпреки че някои членове се противопоставят, заявиха делегатите.

"Негативно настроените към петрола трябва да внимават да не подценяват решимостта на Саудитска Арабия", каза Вишну Варатан, ръководител на отдела за икономика и стратегия в Mizuho Bank Ltd. "Но ще им бъде трудно да осигурят подкрепа от всички държави-членки."

Петролът задържа нивата преди срещата на ОПЕК+ | Цените се понижиха напоследък, тъй като балансът между търсенето и предлагането се облекчи

Суровият петрол поевтиня с около една пета от края на септември насам поради изобилните доставки и опасенията за глобалния икономически контекст, което оказва натиск върху алианса на 23-те държави да се намеси на онлайн срещата си в четвъртък. По-рано този месец Международната агенция по енергетика предупреди, че през следващата година пазарите отново ще излязат в излишък на фона на рязкото забавяне на растежа на търсенето.

Проучване на Bloomberg сред търговци и анализатори от края на миналата седмица показа, че около половината от анкетираните очакват ОПЕК+ да предприеме допълнителни мерки за затягане на пазара.

В случай, че алиансът не обяви допълнително намаление с около 1 млн. барела дневно в допълнение към ограниченията от Саудитска Арабия, цените могат да паднат до 70 долара за барел, смятат анализаторите на Eurasia Group, ръководени от Раад Алкадири.

В отражение на слабостта хедж фондовете са все по-неблагосклонни към суровия петрол. Мениджърите на парични средства съкратиха комбинираните нетни дълги позиции по сорта Brent и WTI до най-ниското ниво от края на юни, сочат последните седмични данни на ICE Futures Europe и CFTC за периода до 21 ноември. Склоновете на опциите върху петрола също показват мечи тенденции при пут-опциите, докато широко наблюдаваните времеви спредове също намаляха.

На други места буря в Черно море спря товаренето на стоки, включително суров петрол, от ключови пристанища в Русия и Украйна. По данни на руския оператор на петролопроводи ПАО "Транснефт" бурята се очаква да продължи през по-голямата част от тази седмица.