Провинция Саксония ще обучава специалисти по чипове в завод на TSMC

TSMC се съгласи да построи завод за 10 млрд. евро в Дрезден в партньорство с още няколко фирми

18:24 | 19 септември 2023
Автор: Джейн Ланхи, Деби Ву
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската провинция Саксония и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. работят заедно по програма за обмен, която ще доведе дрезденски студенти на стаж в Тайван в стремеж да се насърчат талантите в областта на чиповете.

Подкрепяният от държавата Технически университет в Дрезден ще изпраща всяка година около 50 студенти да учат в университети в Тайван в продължение на три месеца, считано от пролетта на 2024 г., последвани от тримесечен стаж в TSMC за придобиване на практически опит, заяви във вторник ректорът на университета Урсула Щаудингер. Националният тайвански университет ще бъде първият университет в Тайван, който ще участва в програмата, каза тя.

Щаудингер говори на церемония по откриването на финансиран от Саксония офис за връзка в Тайпе, създаден с цел привличане на тайвански студенти да учат в университетите в Дрезден като част от по-широко споразумение за сътрудничество между TSMC, Саксония и ТУ Дрезден.

В Саксония има усещане за неотложност при насърчаването на нови таланти. Според проучване на изследователския институт IW Koeln около 28% от експертите по електротехника и 33% от инженерните ръководители в сектора на полупроводниците в Германия ще достигнат пенсионна възраст през следващите 10-12 години.

За цяла Германия секторът отчита недостиг на 62 000 служители между юни 2021 г. и юни 2022 г. Поради застаряването на населението и по-малкия брой германци, които навлизат в работната сила, "все още има огромна нужда от чуждестранна квалифицирана работна ръка", заяви по-рано пред Bloomberg говорител на Министерството на труда на Германия.

TSMC се съгласи да построи завод за 10 млрд. евро в Източна Германия в партньорство с Infineon Technologies AG, NXP Semiconductors NV и Robert Bosch GmbH. Планираният завод ще бъде 70% собственост на TSMC, която ще управлява предприятието в Дрезден, а Infineon, NXP и Bosch ще притежават по 10% дял от капитала, при условие че бъде одобрен от регулаторните органи.

Предвидено е производството да започне до края на 2027 г., като то ще осигурява чипове за автомобилния и промишления сектор и е първата стъпка на TSMC в създаването на голям европейски производствен обект, който да противодейства на рисковете от нарастващото напрежение в Тайванския проток.

Това е и пореден успех за управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, която се съгласи да отпусне помощ в размер на 10 млрд. евро за нов завод на Intel Corp. в Магдебург в стремежа си да подкрепи технологичния сектор на страната и да осигури доставки на важни компоненти. Правителството ще предостави субсидии в размер на 5 млрд. евро за завода на TSMC в Дрезден.

Тайванската компания заяви в отделно изявление, че ще допринесе с 3,5 млрд. евро за проекта, наречен European Semiconductor Manufacturing Company GmbH. Очаква се общата инвестиция да възлезе на повече от 10 млрд. евро, включително "силна подкрепа от Европейския съюз и германското правителство", и да създаде около 2000 преки високотехнологични работни места, заявиха компаниите.