Саудитска Арабия и ОАЕ се надпреварват за чипове на Nvidia за своите AI амбиции

Страните от Персийския залив придобиват хиляди графични процесори на фона на глобалния недостиг на полупроводници, необходими за изграждане на големи езикови модели

08:24 | 16 август 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства купуват хиляди от високопроизводителните чипове на Nvidia, които са от решаващо значение за изграждането на софтуер за изкуствен интелект, присъединявайки се към глобалната надпревара за AI, която свива досатвките на най-горещата стока на Силициевата долина.

Мощните лидери в Персийския залив публично заявиха целта си да станат лидери и в AI, докато преследват амбициозни планове за своите икономики. Но тласъкът също така повдигна опасения за потенциална злоупотреба с технологията от автократичните лидери на богатите на петрол държави, пише Financial times.

Според хора, запознати с ходовете, Саудитска Арабия е закупила най-малко 3000 от чиповете H100 на Nvidia – процесор на стойност 40 000 долара, описан от шефа на Nvidia Дженсън Хуан като „първия в света компютърен [чип], предназначен за генеративен AI“ – чрез обществената изследователска институция King Abdullah University of Science and Technology (Kaust).

Междувременно ОАЕ също си осигуриха достъп до хиляди чипове на Nvidia и вече разработиха свой собствен голям езиков модел (LLM) с отворен код, известен като Falcon, в държавния Институт за технологични иновации в Масдар Сити, Абу Даби.

„ОАЕ взеха решение, че искат... да притежават и контролират собствената си изчислителна мощ и талант, да имат свои собствени платформи и да не зависят от китайците или американците“, каза човек, запознат с мисленето на Абу Даби.

„Важно е, че те имат капитала да го направят и разполагат с енергийните ресурси, за да го направят, и привличат най-добрите глобални таланти“, добави човекът.

Покупките на голям брой чипове на Nvidia от държавите от Персийския залив чрез държавни групи идват в момент, когато водещите световни технологични компании бързат да получат дефицитните чипове за разработване на AI.

Миналата седмица FТ съобщи, че водещи китайски технологични групи като Tencent и Alibaba се стремят да купят високопроизводителните чипове на Nvidia.

Най-напредналите LLM са собственост на американски компании, включително OpenAI и Google, подкрепяни от Microsoft. Тези групи са и основните купувачи на чиповете H100 и A100 на Nvidia.

Според множество източници, близки до Nvidia и нейния производител, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, производителят на чипове ще достави около 550 000 от най-новите си H100 чипове в световен мащаб през 2023 г., предимно на американски технологични компании. Nvidia отказа коментар.

В Саудитска Арабия Kaust ще получи 3000 от тези специализирани чипове на обща стойност около 120 милиона долара до края на 2023 г., според двама души, близки до лабораториите за изкуствен интелект на университета.

За сравнение, оценките сочат, че OpenAI е обучил своя усъвършенстван модел GPT-3 на 1024 чипа A100 – предшественика на най-новите чипове на Nvidia – за малко повече от месец.

Саудитският университет, който според хора, близки до Kaust, също притежава най-малко 200 A100, изгражда суперкомпютър Shaheen III, който ще започне да функционира тази година. Машината ще работи със 700 Grace Hoppers, така наречените суперчипове на Nvidia, предназначени за авангардни приложения с изкуствен интелект.

Kaust ще използва тези чипове, за да изгради свой собствен голям езиков модел – софтуер, който може да генерира човешки текст, изображения и код – подобно на GPT-4 на OpenAI, който захранва популярния чатбот ChatGPT, според множество източници, близки до държавния университет.

Саудитският LLM се разработва от лабораторията Provable Responsible AI and Data Analytics в Kaust, в която работят предимно китайски изследователи.

Много китайски граждани с опит в областта на изкуствения интелект са избрали да работят в Kaust, защото са били възпрепятствани да учат и работят в САЩ, след като са завършили китайски университети в забранителен списък на САЩ, според два източника на Kaust.

Междувременно ОАЕ, които през 2017 г. бяха първата нация, която създаде министерство на изкуствения интелект, стартира „Ръководство за генеритивен AI“ като част от „ангажимента на правителството да засили глобалната си позиция като пионер в секторите на технологиите и изкуствения интелект“ като „регулаторни рамки за ограничаване на негативното използване на технологиите“.

Моделът Falcon на ОАЕ, който вече е свободно достъпен онлайн, беше обучен на 384 чипа A100 в продължение на два месеца по-рано тази година.

Правителството на ОАЕ е закупило нова партида чипове на Nvidia, за да се подготви за повече приложения и облачни услуги, свързани с LLM, според човек от бюрото за индустриално развитие на ОАЕ.

Западните лидери в изкуствения интелект и експерти по правата на човека изразиха опасения, че софтуерът, разработен в двете страни, може да няма етичните предпазни огради и функциите за безопасност, които големите технологични компании се опитват да вградят в технологията.

„Защитниците на правата на човека и журналистите са чести мишени на правителствени репресии [в ОАЕ и Саудитска Арабия]“, каза Иверна Макгоуън, директор на европейския офис на Центъра за демокрация и технологии в Брюксел.

„Съчетайте това с факта, че знаем как изкуственият интелект може да има дискриминационни въздействия или да бъде използван за стимулиране на незаконно наблюдение. Това е плашеща мисъл“, добави тя.