Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI акциите изглеждат предразположени към Boom & Bust цикъла

Красимир Атанасов, финансов анализатор, "Бизнес старт", 11.08.2023 г.

12:10 | 11 август 2023
Обновен: 12:56 | 14 август 2023
Автор: Даниел Николов

Лихвените проценти на Федералния резерв ще продължат да са във фокуса на инвеститорите, тъй като усилията за намаляването на инфлацията до 2% ще стават по-трудни, а цените на някои суровини започнаха да се покачват. Данните за пазара на труда бяха доста силни през последните шест месеца, но вече има ревизии надолу и може да се очакват нови такива. Това коментира финансовият анализатор Красимир Атанасов в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това може да е нов режим на лихвите - бяхме свикнали петнадесет години на нулеви лихвени проценти. В момента ако има инфлация, Федералният резерв ще има проблем. Ако пазарът на труда върви много на зле, телефоните на Фед ще прегреят от политици. Както сме наблюдавали и предишни години, инфлацията спада малко дори и след рецесията."

Предстои съвсем скоро да се види как Европа и САЩ ще отговорят на рецесията, като ще трябва да се балансира между високите лихви и размера на дълга. Най-големите рискове пред инвеститорите са геополитически от разрастването на съществуващи конфликти или избухването на нови, каза Атанасов.

Сътресенията на пазара след решението на Рим да въведе данък върху неочакваните печалби на банките напомни кризата от 2022 г. с британските облигации по време на краткото управление на Лиз Тръс в Лондон и показва колко силно влияние имат политическите решения.

"Това, което ни показват тези действия, е, че ковчезите на държавите започват да се изпразват и те искат да съберат пари. Това го виждаме в Европа; в САЩ част от причината рецесията малко да се удължи като времева рамка е, че тази година досега имат фискален дефицит от 1.6 трилиона долара, два пъти по-голям от 2022 г."

При такива уникални нива на дефицит и безработица, ще бъде изключително важно как САЩ ще действат по време на рецесията, която изглежда ще съвпадне с изборната 2024 г. и вероятните пререкания между демократи и републиканци в Конгреса.

Икономическият конфликт между САЩ и Китай ще продължи и вече се наблюдава отдръпване на американски инвестиции, които се пренасочват в други азиатски държави като Виетнам. Китай от своя страна също мести производства във Виетнам, за да избегне американските тарифи. Резултатите от различните дипломатически срещи и назначения, настроенията в Конгреса на САЩ също показват, че не може да се очаква облекчение в икономическите спорове, смята Атанасов. Китай от своя страна се завръща към меркантилистичните си политики и насърчава експортните сектори, вместо да стимулира вътрешното потребление, за да излезе от кризата, в която се намира.

Манията по AI издърпа пазара тази година, но финансовите отчети на някои техонологични гиганти като Apple и Microsoft не дават много причини за оптимизъм, особено на фона на високите лихви и спада в номиналния растеж на БВП, каза Атанасов. Бъдещето може да е в AI, но в началото може да има някои изненади, предупреди той.

"Предвид неща като ценообразуване и фундамент не смятам, че следващите десет години пазарът като цяло ще се представя добре."

Кои акции и сектори може да се окажат печеливши, може ли AI да причини следващата финансова криза може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.