Енергийният шок все пак доведе до лека рецесия в еврозоната

Графика на деня, 09.06.2023 г.

18:30 | 9 юни 2023
Автор: Андрю Лангли, Уилям Хоробин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През зимата еврозоната претърпя най-леката възможна рецесия, след като руската война в Украйна доведе до покачване на цените на енергията.
Икономиката на 20-те държави се сви с 0,1% между януари и март, показват ревизираните данни от четвъртък, като се прибави към спада за четвъртото тримесечие със същия размер и се стигна до първото шестмесечно свиване след пандемията от Covid-19 насам. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бяха изчислили, че в началото на годината производството е в застой.

Този резултат е удар, след като политици и представители на Европейската централна банка многократно заявиха, че спадът може да бъде предотвратен, дори когато инфлацията се покачи до най-високото си ниво от въвеждането на еврото.

Все пак политиците са спокойни, защото благодарение на предоставените от тях милиарди евро помощи за домакинствата в целия блок не се сбъднаха опасенията за много по-сериозни икономически щети след руската инвазия.

Седем икономики от еврозоната отчетоха свиване през първите 3 месеца на 2023 година

След като растежът вероятно ще се завърне през това тримесечие, правителствата ще продължат да намаляват фискалната подкрепа. Европейската централна банка също едва ли ще промени курса си, тъй като наближава краят на историческата си кампания за повишаване на лихвените проценти и смята, че преодоляването на инфлацията е предпоставка за устойчива икономическа експанзия.

Какво казва Bloomberg Economics...
"Тази ревизия не влияе на цялостната картина: икономиката е слаба, но не се срива. Очакваме растежът да се възобнови от второто тримесечие на годината, но да остане потиснат през цялата година, тъй като предизвикателствата от по-строгите условия за финансиране и отслабващото глобално търсене ще ограничават активността."
-Маева Кузин и Дейвид Пауъл.

По данни на Евростат слабостта на еврозоната през първото тримесечие се дължи на спад в разходите на правителството и домакинствата. Запасите имаха отрицателен принос, докато търговията подкрепи производството.

Данните следват германските цифри, които разкриват, че най-голямата европейска икономика също е преживяла зимна рецесия, както и Гърция и Ирландия, докато Естония не е отбелязвала растеж от края на 2021 г. Други три държави от еврозоната - Литва, Малта и Нидерландия – също отчетоха свиване на икономиката през първото тримесечие.

Оттогава перспективите се подобриха. Миналия месец Европейската комисия повиши прогнозата си за региона и сега предвижда, че брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1,1% през тази година и с 1,6% през 2024 г.