Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българите са силно толерантни към икономиката в сянка, особено младите

Проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, "Бизнес старт", 05.06.2023 г.

12:45 | 5 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Икономиката в сянка в България съществува както заради натрупани през годините фактори, така и заради настоящата ситуация. В хода на прехода икономическата инфраструктура беше сериозно нарушена, с образуването на населени места с минимален брой "светли" предприятия. Това създава ситуация, в която хората не могат да намерят нормална заетост, коментира проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, която представи резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Ние конструирахме Индекс на толерантността на населението - това което мерим са психологически нагласи и настроения и ценностната ориентация и обществени настроения дали да бъдеш част от икономиката в сянка. При скала от 0 до 100, ние измерихме индекс от 74. Това е доста високо, очевидно над средното. По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи - от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54."

Оправданието за участие в сивата икономика е "няма друга възможност", каза Ченгелова, като държавата трябва да действа дълготрайно и целенасочено, за да прекрати тези практики. Не всяка политика може да бъде ефективна, предупреди тя.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с "вратички, които тикат хората" към тази сфера.

Няма подобен индекс в цяла Европа, а в България действат други два, но те измерват обективни дялове.

От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика "и ефект няма", каза Ченгелова.

"Нещо се бърка. Тези мерки са палеативни... Трябва държавата да се намеси и да създава условия за нормално развита икономическа инфраструкура във всички населени места."

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Анкетата е била направена сред 1800 лица на възраст над 15 години

Какви са нагласите сред работодателите и повече за изследването може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.