Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В. Велев: Икономиката ни расте и такъв огромен дефицит е недопустим

Васил Велев, председател на УС на АИКБ, в „Бизнес старт”, 05.06.2023

14:10 | 5 юни 2023
Обновен: 14:40 | 8 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Ако продължаваме с този бюджет, ще финишираме годината с бюджетен дефицит от 6% при условие, че се изпълнят планираните инвестиции. Това никак не е добре и ни отдалечава от постигането на националните цели, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

С удължаването на бюджета се запазва грешната траектория. Очевидно трябва да се направят необходимите  корекции в бюджета, така че да постигнем дефицит от 3%, допълни Велев.

„Икономиката, въпреки че се забавя, продължава да расте. При растяща икономика такъв огромен дефицит - при това заложен за средносрочен период, е абсолютно недопустим. Той изстрелва задлъжнялостта на страната, прави по- трудно финансирането на този дефицит и е едно харчене не според чергата...Затова може би по-добрият начин за процедиране е да няма удължаване, а да се харчи до размера на събраните приходи ”, каза още Велев.

По думите на събеседника всички тези, които искрено и убедено споделят целите за присъединяване на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие трябва да направят по-широка подкрепа, за да бъде възможно постигането на тези цели.

„За депутатите, които са в момента в парламента, са гласували само 35% от избирателите. Като се изчислява 40 процента активност, 5% са се разсеяли при тези, които не са влезли. Тоест те представляват около 1/3 от избирателите и като го разделим още на две мнозинство на ръба на 50-те процента става 1/6. Не може с подкрепата на 1/6  - а много от тях са вече и разочаровани от тази коалиция, да се предприемат непопулярни мерки”, заяви Велев.  

Според него усилия за свеждане на бюджетния дефицит в границите на 3-те процента може да ни върнат на пътя към еврозоната, което би било добре - средносрочно и дългосрочно, не само за бизнеса, а за всички в тази страна.

„Но за това са необходими усилия  - трябва да се загърби популизмът и да се предприемат мерки”, категоричен бе събеседникът.

Коментирайки необходимостта от реформи в българското законодателство, които не търпят отлагане, Велев посочи, че в България всъщност сме развалили пенсионния модел.

„На практика го счупихме и сега близо половината пенсионери получават една и съща пенсия независимо от това дали са се осигурявали на реални доход, дали са били със средна квалификация или са укривали доходи и са били без никаква квалификация. Това е мощен стимул за сивата икономика, защото хората си казват  - защо да плащам осигуровки и данъци върху реалните си доходи като накрая ще получавам същата пенсия като тези, които не ги плащат. Това непременно трябва да се излекува”.

Според Велев трябва да възстановим и реформите в образованието, които бяха започнали и целяха насочване на повече млади хора към природо-математически специалности, а сега има отстъпления от започнатите реформи в тази област.

„Облекчаването на трудовата емиграция и възприемане на най-добрите европейски практики е друга важна реформа, тъй като ние всяка година губим от порядъка на 50,000 души на пазара на труда”, посочи Велев.

По думите на събеседника - за да няма инвестиции в България, първата причина е липсата на човешки ресурси и високите цени на енергията.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.