Турция започна промените в икономическите си политики

Шимшек и екипът му ще бъдат изправени пред трудна битка, като слабостта на лирата ще допринесе за повишаване на инфлационния натиск преди местните избори през следващата година

16:36 | 7 юни 2023
Автор: Тугче Осьой, Керим Каракая, Берил Акман 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската лира падна до рекордно ниско ниво, след като държавните кредитори временно спряха продажбите в долари. Това е знак, че новата икономическа администрация се отказва от скъпоструващата стратегия за интервенции като част от очаквания завой към по-традиционни икономически политики.

Министерството на финансите под ръководството на новоназначения му ръководител Мехмет Шимшек поиска от централната банка да намали намесите на валутния пазар чрез държавните банки, съобщиха за Bloomberg в сряда запознати с въпроса, като помолиха да не бъдат назовавани, тъй като дискусиите са с частен характер.

Когато лирата поевтиня с над 6% за деня, Министерството на финансите разреши продажбите да бъдат възобновени, според един от източниците. Централната банка и Министерството на финансите отказаха коментар.

По-рано валутата загуби около 7%, до 23,1734 за долар, като това е най-големия спад в цената от близо година.

Искането на новия ръководител на икономиката частично обръща политиките, прилагани от август насам, когато централната банка затегна хватката си върху валутата. Продажбите на долари и плетеницата от банкови регулации, целящи да намалят търсенето на твърда валута, задържаха лирата относително стабилна до втория тур на президентските избори на 28 май.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който беше преизбран за нов петгодишен мандат, отдавна отстоява неортодоксална икономическа политика, основана на ултраниски лихвени проценти. Разходите за тази политика се натрупаха под формата на изчерпани валутни резерви, рязко повишаване на инфлацията и отлив на чуждестранен капитал, което накара пазарите да предвидят голямо обезценяване след вота, тъй като инвеститорите заложиха, че тя е неустойчива.

Министър Шимшек

Назначаването на Шимшек, бивш стратег на Merrill Lynch, от Ердоган засили очакванията за връщане към ортодоксалността и отказ от държавна намеса в полза на това да се От изборите на 28 май лирата отслабна с повече от 13% спрямо долара.

Загубите на лирата се ускоряват | От изборите насам турската валута е поевтиняла с над 13%

Инвеститорите залагат, че предстои още по-голям срив в цената. Според данни на Bloomberg пазарът на опции в момента оценява около 80% вероятността лирата да достигне 25 за долар през следващите три месеца и над 60% вероятност тя да слезе до 27 за долар.

Държавните банки на Турция не коментират интервенциите си на валутния пазар. Бивш управител на централната банка заяви през 2020 г., че държавните кредитори извършват трансакции в съответствие с регулаторните ограничения и биха могли да продължат да бъдат активни на валутния пазар.

Макар че лирата поевтиня, други кътчета на турския пазар показаха увереност в промяната на политиката. Основният борсов индекс добави 3,3%, разширявайки ръста си от гласуването насам до 22% и обръщайки тазгодишните си загуби. Доларовите облигации на Турция също продължиха да се повишават, като според индекса на JPMorgan Chase & Co. допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да държат доларовия дълг на Турция в сравнение с щатските държавни ценни книжа, намаля с 44 базисни пункта тази седмица.

Следващото заседание на централната банка за определяне на лихвените проценти е насрочено за 22 юни и инвеститорите очакват повишение, подхранвано от прогнозите за промяна на най-високия пост, заеман в момента от управителя Шахап Кавджъоглу. Подобно на Ердоган, Кавджъоглу се застъпва за ниски лихвени проценти, като по време на мандата си намали основния лихвен процент от 19% на 8,5%, въпреки че инфлацията се ускори до 24-годишен връх от над 85% през миналата година.

Хафизе Гайе Еркан, банков мениджър в САЩ, е потенциален кандидат за гуверньор и се е срещнал със Шимшек в понеделник в Анкара, съобщиха за Bloomberg хора, запознати с дискусиите.

Еркан е работила в продължение на почти десетилетие в Goldman Sachs Group Inc. и е бивш съизпълнителен директор на базирания в Сан Франциско кредитор First Republic Bank. Малко повече от година след нейното напускане First Republic се превърна във втория по големина банков фалит в историята на САЩ.

Шимшек и екипът му ще бъдат изправени пред трудна битка, като слабостта на лирата ще допринесе за повишаване на инфлационния натиск преди местните избори през следващата година. Въпреки забавянето на общата инфлация през миналия месец, базисната инфлация се ускори.