Ревизирани данни показват, че Германия все пак е претърпяла зимна рецесия

За икономистите на Commerzbank рецесията през второто полугодие вече изглежда по-вероятна от възстановяването, което повечето им колеги продължават да прогнозират.

12:05 | 25 май 2023
Обновен: 12:21 | 25 май 2023
Автор: Александер Вебер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Резултатът е неуспех за страната, която въпреки че избегна най-мрачните сценарии, които се очакваха след руското нахлуване, все пак е изпаднала в рецесия, която канцлерът Олаф Шолц изключи през януари.

Виновник за това е ключовият производствен сектор, където задълбочаващият се спад поставя под съмнение очакваното от мнозина възстановяване през следващите тримесечия.

Всъщност слабостта на промишлеността се отразява негативно на бизнес перспективите. Индексът на очакванията на института Ifo се понижи през май за първи път от осем месеца насам, а проучване на лобистката група DIHK посочи нулев растеж на БВП за 2023 г.

Германия все пак е претърпяла зимна рецесия. 

Доклад на Bundesbank от тази седмица внесе известен оптимизъм - според него икономиката може да нарасне "леко" през това тримесечие, тъй като големите обеми на поръчките, намаляването на затрудненията в доставките и по-ниските разходи за енергия подкрепят производителите.

Търсенето на стоки обаче се свива, тъй като потребителите, изправени пред повишената инфлация, предпочитат да харчат за отдих и пътувания. Това прави икономическия растеж все по-неравномерен - тенденция, която според някои анализатори не е устойчива.

"Нещо ще трябва да се промени", заяви тази седмица икономистът от ING Карстен Бржески. Вероятно услугите "все повече ще страдат от слабата производствена активност и ниските разполагаеми доходи".

За икономистите на Commerzbank рецесията през второто полугодие вече изглежда по-вероятна от възстановяването, което повечето им колеги продължават да прогнозират.

Инфлацията също не помага: Според Bundesbank тя все още надхвърля 7% и не се очаква да се забави в скоро време, тъй като нарастващите заплати подхранват значителен ценови натиск.

Усилията на Европейската централна банка да върне ръста на цените до целевото равнище от 2% рискуват допълнително да отслабят търсенето. Банковите кредити вече поскъпват, а повишаването на лихвените проценти все още не е приключило, което крие риск от по-значително забавяне на растежа.