Проблемите с доставките на двигатели продължават да преследват Airbus

Санкциите, свързани с нахлуването на Русия в Украйна, затрудниха Airbus, Boeing и техните доставчици при осигуряването на суровини като титан и повишиха цените.

20:30 | 11 април 2023
Автор: Сидарт Филип
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Airbus SE достави 127 самолета през първото тримесечие, което представлява спад от 9% спрямо предходната година, тъй като недостигът на части, който засегна миналогодишното производство, се пренесе и в 2023 г.

През март най-големият самолетостроител в света е реализирал 61 доставки. Според анализаторите от Berenberg спадът през първото тримесечие ще затрудни Airbus да постигне целта си за увеличаване на доставките до 720 самолета през тази година.

Въпреки че резултатите се подобриха през март, "смятаме, че има риск от понижаване на очакванията" за тази и следващата година, тъй като Airbus става все по-зависим от подобренията през второто полугодие, пишат в бележка анализаторите на Berenberg, ръководени от Филип Булер.
Изпълнението на целите за доставка е от решаващо значение за паричните потоци на Airbus и Boeing Co., тъй като по-голямата част от плащанията са дължими при доставката. Airbus започна бавно през януари, като предаде само 20 самолета, след като ограниченията във веригата за доставки забавиха производството.

Равенство с Boeing
Данните за март означават, че Airbus вероятно е изостанал от Boeing в доставките за първото тримесечие. Анализаторът на Jefferies Шийла Кахяоглу смята, че американският производител е предал 130 самолета през периода, включително 64 през март. Boeing увеличава производството на своя най-продаван самолет 737 Max и намалява наличностите от 787 Dreamliner.

Airbus беше най-големият производител на самолети през 2022 г. 

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че до средата на годината Boeing планира да произвежда по 38 бройки Max месечно, което е с 23% повече от сегашния темп. Компанията, която трябва да представи данни за първото тримесечие във вторник, за последен път засенчи Airbus на годишна база през 2018 г.
Тенденциите в производството на Airbus са окуражаващи, според Клои Лемари от Jefferies. Все пак Airbus ще трябва да надхвърли производството за 2022 г. с 14% през последните три тримесечия на тази година, за да постигне целите си, каза тя в бележка.

Въпреки че недостигът на двигатели - основен фактор за миналогодишните затруднения - е намалял, главният изпълнителен директор Гийом Фори предупреди, че проблемите с доставките ще преследват самолетостроителя поне до края на годината.

"Очакваме профилът на доставките на търговски самолети отново да показва изоставане", заяви главният изпълнителен директор по време на конферентен разговор през февруари. "В светлината на продължаващите геополитически и макроикономически сътресения, рисковете от по-нататъшни смущения остават".
Airbus достави 661 самолета през 2022 г., след като понижи целта си от първоначално заложените 720. През първото тримесечие на миналата година компанията предаде 140 самолета.

Части, труд
Недостигът на части принуди базираната в Тулуза, Франция Airbus, да забави амбициозното увеличаване на производството на своето семейство тяснофюзелажни самолети A320.

Санкциите, свързани с нахлуването на Русия в Украйна, затрудниха Airbus, Boeing и техните доставчици при осигуряването на суровини като титан и повишиха цените. Политиката на Китай за нулев Covid също наруши доставките на компоненти, а недостигът на работна ръка след пандемията засегна подизпълнителите, заяви Фори през ноември.

Европейският самолетостроител си поставя за цел до края на 2024 г. да произвежда по 65 броя от семейство А320 на месец, а през 2026 г. той да нарасне до 75. И двете цели са с около една година по-късно от предишните прогнози на Airbus. Като част от усилията Airbus обяви миналата седмица, че ще удвои производствения си капацитет в Китай с втора поточна линия за окончателно сглобяване на A320.

Продажбите през първото тримесечие възлизат на 142 броя след отменените поръчки, съобщи Airbus. За март поръчките за март са 18 единици според същия показател. Производителят на самолети също така е подписал договор за четири товарни самолета A350 от неразкрит клиент, според данните, публикувани от Airbus. Акциите на Airbus поевтиняха с 0,2% до 125,98 евро в 14:20 ч. в Париж. Акциите на компанията са добавили 13% тази година, докато тези на Boeing са добавили 11% в Ню Йорк.