По-малко нови самолети и по-високи цени

Бумът на търсенето след пандемията е толкова силен, че авиокомпаниите се затрудняват да му отговорят с наличния флот и екипажи

09:00 | 13 февруари 2023
Обновен: 17:05 | 13 февруари 2023
Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg
Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

От Вероника Денизова

            След три предизвикателни години глобалната авиационна индустрия е изправена пред поредното предизвикателство: забавяне в доставките на нови самолети.. В същото време водещите производители Airbus и Boeing не смогват с поръчките и забавят изпълнението им, което ограничава възстановяването в сектора, затруднява планирането и поддържа високите цени на билетите.

            Докато авиопревозвачите от United Airlines до Air India отправят поръчки за стотици нови самолети, Boeing и Airbus се хвалят с огромни нови сделки. Но това не значи, че могат да ги изпълнят с лекота. Jefferies LLC изчислява, че към края на 2022 г. в глобален мащаб има поръчани и недоставени 12 720 самолета. Гигантите в самолетостроенето, които се радват на удобен дуопол, са разпродали всичките си еднопътечни модели, които ще бъдат произведени поне до 2029. Но поръчките не се изпълняват навреме. Според основателя на Air Lease и ветеран в авиоиндустрията Стивън Удвар-Хейзи всеки самолет, доставен на някой от водещите лизингодатели в последните две години, е пристигнал със закъснение. „Не сме получили и един самолет навреме, независимо дали е 737 Max, 787 или A330, A350”, каза Хейзи, цитиран от Bloomberg. По думите му най-големият проблем е при модела A321neo, при който забавянето на доставките е поне шест месеца.

            През декември JetBlue Airways обяви, че по договор трябва да получи 29 самолета от Airbus тази година, но вероятно ще получи само 22. „Мисля, че всички сме наясно, че производителите страдат от растящи предизвикателства заради недостига на кадри и веригата на доставки. Работим съвместно с тях за преодоляване на тези проблеми“, каза главният финансов директор на JetBlue Урсула Хърли в конферентен разговор с акционерите. В края на миналата година финансовият директор на American Airlines Дерек Кер каза, че компанията очаква доставка на 19 бройки от Boeing 737 Max през 2023 г. при първоначален ангажимент от производителя за 27. Най-големият нискотарифен превозвач в САЩ Southwest Airlines беше принуден да намали броя на полетите си заради недостига на нови самолети и пилоти. Компанията е свила от 5000 на около 4300 дневните полети, докато чака нови доставки от Boeing, съобщава FT.

            Според Александър Богоявленски – пилот и водещ на предаването Авиошоу по България он ер, обаче не можем да говорим за общ недостиг на самолети, а за забавена доставка на нови и ефективни самолети. „Глобалният пътнически флот надхвърля 24 000 самолета, от които към момента са активни около 71%. Останалите са в пустините, където постепенно се реактивират и се връщат по големите летища“, подчертава той. По думите му настоящият проблем има няколко гледни точки. „През погледа на авиокомпаниите не само няма недостиг, а все още много самолети продължават да стоят паркирани на дългосрочно съхранение на земята. Това е добър бизнес за старите и нововъзникнали летища в отдалечени и сухи точки на различните континенти, които се грижат тези самолети да не корозират и да са годни за експлоатация в най-кратък срок, когато превозвачите отново ще имат нужда от тях. От друга страна може да се каже, че има известен недостиг на определен тип или конкретни модели самолети. От типовете това са някои т.нар. „конверсии“ – пътнически модели, които преминават цялостна трансформация в товарни и в пандемичния и пост-пандемичния период се включват в бързо разрастващия се карго флот, който изпита ренесанс благодарение на силно нарасналото търсене на експресни товарни превози“, казва Богоявленски. Сред най-търсените такива са Boeing 737-800, 767 и 777. От търсените модели пътнически самолети можем да споменем най-вече тези от ново поколение, които осигуряват на авиокомпаниите до 15% по-икономична експлоатация, по-малко емисии и повишен комфорт за пътниците – това са Boeing 787 Dreamliner и Airbus А350.

            Причината за настоящата ситуация се корени в комбинация от проблеми с веригата на доставки, недостига на кадри и скока в търсенето. В пиковите месеци на пандемията търсенето на полети се срина. Хората останаха у дома заради строгите ограничения, което накара авиолиниите да приземят самолетите и да отменят или отложат поръчките за нови. Внезапното възстановяване след това хвана превозвачите неподготвени да му отговорят ефективно. Авиокомпаниите се борят и с дефицита на резервни части за поправка и поддръжка на текущия флот. Директори от Boeing и Airbus коментираха пред медиите, че проблемите със снабдителната верига, особено при двигателите, и недостигът на персонал са им попречили да увеличат производството, за да посрещнат бързото възстановяване на пътуванията. Освен това водещите самолетостроители имат и някои специфични производствени проблеми, както отбелязва Александър Богоявленски. „Boeing 787 Dreamliner изчезна от списъците с доставки малко след началото на пандемията заради производствените и организационни главоболия на Boeing, които едва не доведоха до фалит 100-годишната компания. Федералната авиационна администрация беше изписала няколкостотин предписания за отстраняване на проблеми в производството преди да ресертифицира модела и промените в края на 2022-а, което даде зелена светлина за възобновяване на доставките, макар и с доста забавени темпове. Boeing 737-Мax също беше със спрени доставки заради катастрофите в Индонезия и Етиопия, като във фабриките се натрупаха над 500 произведени и недоставени машини, които тръгнаха към клиентите едва в началото на лятото на 2022-а. Airbus също се принуди да забави темповете на производство и доставки, първо заради отказа на превозвачите да приемат нови самолети в периода, когато авиацията спря заради Ковид, а през последната година и заради силно компрометираните вериги за доставки на материали и компоненти от подизпълнителите, които пък страдат от липсата и недостига на суровини заради войната в Украйна”, казва Богоявленски.

            Мениджърите в авиоиндустрията не прогнозират скорошно разрешаване на проблема с нарушенията във веригата на доставки. „Не очакваме или предполагаме, че снабдителната верига ще се подобри в близко бъдеще“, посочва главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун, цитиран от CNBC. Според него средата ще остане предизвикателна през цялата 2023 г. Главният изпълнителен директор на Airbus Гийом Фори прогнозира, че веригата на доставки няма да се стабилизира поне до средата на 2023 г. Такива сигнали идват и от страна на производителите на части. „Макар че предприемаме много действия в бизнесите ни всеки ден, за да намалим влиянието на ограниченията във веригата на доставки и недостига на кадри, очакваме тези проблеми да продължат и през 2023 г.“, каза финансовият директор на Raytheon Technologies Нийл Мичъл. Такава среда предполага, че забавянията в доставките на нови самолети също ще продължат поне в краткосрочен план.

            Едно от възможните решения на проблема е връщането в експлоатация на приземените по време на пандемията самолети. Александър Богоявленски посочва като скорошен пример за това групата Lufthansa, която реши да върне в експлоатация половината от бившите си суперджъмбота А380, от които се беше отказала окончателно. Във флота се връщат и по-старите четиримоторни и също толкова неефективни А340-300 и -600, за да задоволят нарасналото търсене на междуконтинентални полети. „Други превозвачи като Qatar Airways, Qantas, Etihad, Singapore Airlines също върнаха гигантите А380, за да посрещнат търсенето. Американските компании реактивират стари самолети, а китайските вече почти нямат паркирани машини“, казва водещият на Авиошоу.

            Лошата новина за пътниците е, че забавянето на доставките на нови самолети заедно с останалите натрупани проблеми в авиационния сектор може да доведе до трайно увеличение на цените на самолетните пътувания, предупреждават някои експерти. Особено с връщането на китайските пътници, което ще предизвика нов скок в търсенето. „Хората бяха свикнали с по-ниски цени на полетите по време на пандемията и отварянето на Китай ще усложни ситуацията“, казва Аджей Аутани, основател на платформата LiveFromALounge.com. Според Александър Богоявленски големите проблеми в индустрията са свързани на първо място с недостига на персонал, който буквално „избяга“ от критични звена като летищата, фирмите за наземно обслужване и тези за ръководство на въздушното движение. „И това се случи главно не заради желанието на служителите, а заради недалновидните политики на компаниите в тези сектори, които масово освобождаваха персонал в пандемията, който в последствие се благоустрои в други индустрии. Сега набирането на висококвалифицирани кадри е изключително бавно и трудно заради бавното обучение и сертификации, а на нискоквалифицирани - заради нежеланието на бившите кадри да се връщат към тежките условия на нископлатените си бивши работни места“, посочва той. Резултатът от всичко това, плюс инфлацията, рецесията и кризата с доставките, суровините и горивата заради войната, рефлектира в трайно повишаване на себестойността на полетите и трайно високи цени на билетите и свързаните с тях такси.

В РЕЗЮМЕ Забавянето на доставките на нови самолети заедно с останалите натрупани проблеми в авиационния сектор може да доведе до трайно увеличение на цените на самолетните пътувания.

 

ИМЕНА И ЦИТАТИ

Имена и цитати в статията:

Alexander Bogoyavlenski

Steven Udvar-Hazy, “We haven’t gotten one airplane on time, whether it’s a 737 Max or a 787 or an A330, A350”

“I think we’re all well aware that they’re struggling from ramp-up challenges driven by manpower and supply chain. We’re working hand-in-hand with them to manage through those.” JetBlue’s CFO, Ursula Hurley, said on the carrier’s quarterly call.

Derek Kerr

“We’re not anticipating or suggesting that the supply chain world is going to get much better in the near term,” CEO of Boеing Dave Calhoun said.

“People got used to lower fares during the pandemic and China’s reopening will make it worse,” Ajay Awtaney, the founder of frequent flier website LiveFromALounge.com

Airbus CEO Guillaume Faury

“While we are working many actions across our businesses every day to mitigate the impacts of supply chain constraints and labor availability we do expect these pressures will continue to persist into next year as well,” said Raytheon Technologies CFO Neil Mitchill

Проблемите във веригата на доставки, отложеното по време на пандемията търсене, остаряването на самолетите и забавянето на доставката на нови оформят перфектната буря в авиосектора. Облаците все още са гъсти, за да се правят категорични прогнози за изхода от поредното предизвикателство, но индустрията изглежда твърдо решена да се справи и с него. Голямото неудобство ще е за пътниците, които ще трябва да свикнат с по-високите цени на самолетните превози.