Saudi Aramco ще строи рафинерен комплекс в Китай

Aramco разширява капацитета си за добив на петрол с един милион барела дневно до 13 млн. барела до 2027 г

18:08 | 26 март 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Най-голямата енергийна компания в света Saudi Aramco подписа споразумения с китайски партньори за изграждане на модерен рафинерен комплекс в североизточната част на азиатската държава.

Aramco се споразумя за сделка със North Huajin Chemical и Panjin Xincheng за започване на строителството на рафинерията и нефтохимическия комплекс в провинция Ляонин, заяви Амин Насър, президент и главен изпълнителен директор на саудитската компания, на Форума за развитие на Китай в Пекин в неделя.

"Виждаме голяма печеливша възможност за изграждане на водещ в света, интегриран сектор за преработка в Китай, със специален акцент върху високата степен на преобразуване на течности директно в химикали като част от нашите по-широки планове за разширяване на бизнеса с течности до химикали", каза Насър.

Aramco иска да бъде всеобхватен източник на енергия и химикали за дългосрочната енергийна сигурност и висококачественото развитие на Китай, каза той.

Първоначалното рамково споразумение за рафинерията в Ляонин беше подписано за първи път по време на посещението на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз в Пекин през март 2017 г.

През 2019 г. Aramco се съгласи да създаде предприятие с двама китайски партньори, когато престолонаследникът принц Мохамед бин Салман беше в Пекин, което се считаше за знакова сделка с ключов съюзник. Въпреки това саудитците спряха за кратко инвестициите в предприятието за рафинерия през 2020 г. на фона на несигурните пазарни перспективи, когато блокирането заради Covid в Китай намали търсенето надолу по веригата.

След като възобнови разговорите за инвестиции в началото на 2022 г., през март миналата година Aramco заяви, че ще продължи и ще инвестира в рафинерия с крекинг на етилен с 300 000 барела на ден с China North Group Corp., известна като Norinco, компанията майка на North Huajin Chemica и базираната в Пажин компания.

Aramco разширява капацитета си за добив на петрол с един милион барела дневно до 13 млн. барела до 2027 г. и ще увеличи добива на газ с повече от 50% до 2030 г., което ще добави още един милион барела дневно петрол за износ, каза Насър.

Саудитската компания си партнира и с Baoshan Iron & Steel Co. за производство на стоманени плочи в Саудитска Арабия с по-нисък въглероден отпечатък, каза той. Компанията също така подписа писмо за намерение да се включи в нова структура, създавана от Renault SA и Zhejiang Geely Holding Group Co. на фона на усилията за разработване на по-ефективни двигатели и хибридни системи с по-ниски емисии, каза той.