Африканската чума по свинете може да ускори инфлацията при храните

Тази болест не представлява заплаха за човешкото здраве и не може да се предава от свине на хора, но е много устойчива в околната среда, което означава, че може да оцелее върху дрехи, ботуши, колела и други материали.

11:24 | 17 март 2023
Автор: Хали Гу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай се бори с нови огнища от африканска чума по свинете – смъртоносната болест, заради която преди 2 години починаха или бяха приспани почти половината свине в страната, би могла да причини поскъпване на най-популярното месо в Китай.  

През зимата се появи информация за няколко огнища в различни китайски региони. Болестта е изключително заразна и може да доведе до загуба на огромни стада, което има и значителни икономически последици. Анализатори от Rabobank Group очакват последната вълна да намали капацитета за производство и да увеличи цените на свинското през второто тримесечие.

През януари и февруари епидемията беше доста сериозна, особено в северните производствени райони, а някои области все още се борят с болестта, казва Пан Ченджун, старши анализатор в Rabobank. Тя изчислява, че последната вълна е засегнала 10% от стадото свине майки в страната, от което зависи производството на свине и което ще доведе до по-високи цени през следващите месеци.

Африканската чума

Потенциалното въздействие на африканската чума по свинете може да бъде опустошително. През 2018-19 г. огнище на болестта унищожи голяма част от свинете в Китай, което доведе до рязък скок на цените и принуди много по-малки ферми да прекратят дейността си. Скокът подхрани инфлацията, тъй като свинското месо е ключов елемент в китайския индекс на потребителските цени.

Трудно могат да бъдат получени официални данни за африканската чума по свинете в Китай, тъй като подозренията за огнища обикновено не се съобщават. Вместо това много фермери ще се опитат да ограничат икономическото въздействие на болестта чрез спешна продажба на прасета. Това кара търговците и анализаторите да провеждат собствени проучвания за оценка на щетите. По техни оценки от 8 до 15% от продукцията може да бъде загубена поради настоящото огнище.

Болестите по свинете, включително африканската чума по свинете, обикновено избухват през зимата. Тази година епидемията изглежда по-силна от обикновено, което може да се дължи на небрежното управление на свинефермите, след като в края на миналата година Китай внезапно отмени политиката си на нулев Covid, което доведе до недостиг на работници. По-голямото движение на хора и стоки вероятно е улеснило разпространението на свинския вирус.

Ще отнеме време преди въздействието на последното огнище да се отрази на пазара. Засега цените на свинете са ниски поради спекулациите, че фермерите бързат с клането на прасетата си поради опасенията от разпространението на болестта. Междувременно цените на прасенцата скочиха с около 20% досега през тази година, тъй като доставките се свиха.

Африканската чума по свинете не представлява заплаха за човешкото здраве и не може да се предава от свине на хора. Тя е силно устойчива в околната среда, което означава, че може да оцелее върху дрехи, ботуши, колела и други материали. Тя може да оцелее и в продукти от свинско месо като шунка, колбаси или бекон. Понастоящем не съществува ефективна ваксина срещу заболяването.