Акциите продължават поскъпването си заради действията на Федералния резерв

Джером Пауъл заяви, че централната банка е постигнала напредък в борбата си с инфлацията

09:25 | 2 февруари 2023
Обновен: 09:31 | 2 февруари 2023
Автор: Брет Милър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите на американските и европейските акции, както и азиатските акции поскъпнаха, като продължиха ръста на Уолстрийт, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че централната банка е постигнала напредък в борбата си с инфлацията.

Бенчмаркът на азиатските акции се повиши с около 0,6%, като сред най-добре представилите се бяха технологичните компании, листвани в Хонконг. Картината беше по-неясна в Япония и континентален Китай, докато компаниите от Adani Group доведоха до понижение на индийския пазар.

Доларът продължи да поевтинява както спрямо валутите от Групата на 10-те, така и спрямо валутите на развиващите се пазари, и удължи спада си за трети ден. Показателят за силата на американската валута беше на най-ниското ниво от април насам, тъй като глобалните инвеститори се позиционират за потенциален връх на лихвените проценти в САЩ.

Доходността на съкровищните облигации задържа спада си от американската сесия с около 10 базисни пункта при основните матуритети в зоната от 2 до 10 години. Австралийските и новозеландските облигации до голяма степен проследиха движенията при затварянето на търговията с държавни ценни книжа в сряда. Доходността на 10-годишните бенчмаркове в Япония се повиши до едва половин базисен пункт под определения от централната банка таван от 0,5% 

Коментарът на Пауъл, че "процесът на дезинфлация е започнал", подсказа, че агресивният цикъл на затягане започва да постига желания ефект за забавяне на инфлацията, като помогна на S&P 500 да добави повече от 1%. Технологичният Nasdaq 100 се представи по-добре от основните бенчмаркове, затваряйки на най-високата си стойност от септември насам.

Позиционирането на суаповите пазари в САЩ предполага, че Фед е все по-близо до намаляване на лихвените проценти, тъй като трейдърите залагат, че икономическите условия вероятно ще го предпазят от допълнителните увеличения на лихвите, които политиците все още предвиждат.

Цената на "

Колкото повече говореше, толкова по-миролюбиви ставаха изказванията ", каза Шарл-Хенри Моншо, главен инвестиционен директор в Banque Syz, за брифинга на Пауъл. "Възможно е да продължим да наблюдаваме поредица от пристъпи на волатилност, но определено условията изглеждат предполагат поемането на повече риск, отколкото миналата година", каза той по телевизия Bloomberg.

В допълнение към положителния тон, в следборсовата търговия в САЩ книжата на Meta Platforms Inc. поскъпнаха, като така изтеглиха нагоре акциите на компаниите от сектора на социалните медии, след като отчете по-добри от очакваните продажби през празничното тримесечие.

Задълбочаващата се криза в Adani Group продължи да разтърсва пазарите в четвъртък. Adani Enterprises Ltd. се срина с повече от 15%, преди да намали част от загубата, след като се отказа от последващата продажба на акции, за да предпази инвеститорите в предлагането от неотдавнашния спад. Другите девет акции от групата също поевтиняха.

Сривът унищожи 104 млрд. долара пазарна стойност на акциите на групата, откакто американският продавач на къси позиции Hindenburg Research отправи обвинения в измама срещу конгломерата.

В други сектори петролът отбеляза частично възстановяване след спада в сряда, тъй като доларът поевтиня, а търговците преценяваха потенциала за по-добро търсене в Китай.

Златото се колебаеше около деветмесечния си връх, а биткойнът достигна най-високата си стойност от август насам след решението на Фед.

По-късно в четвъртък централните банки в Европа ще бъдат в центъра на вниманието, като се очаква Европейската централна банка и Английската централна банка да повишат лихвените проценти с по половин процентен пункт.