Австрия и Нидерландия застанаха на пътя на България за Шенген

Румъния също не влиза в Шенген, но срещу нея гласува само Австрия

16:50 | 8 декември 2022
Обновен: 17:03 | 8 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Австрия и Нидерландия блокираха присъединяването на България в европейската зона без граничен контрол. Румъния също не влиза в Шенген, но срещу нея е гласувала само Австрия. Това се случи по време на Европейския съвет днес в Брюксел, предаде Euronews. 

„В този момент, когато става въпрос за приемането на България и Румъния, не сме обединени, и това ни прави слаби. И тъжни. Днешният ден е голямо разочарование, но ще предприемем нови стъпки“, каза еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон. Тя обеща оттук нататък членството на България и Румъния да бъде абсолютен приоритет.

„България и Румъния според мен са готови за членство в Шенген и съм убеден, че тяхното време ще дойде скоро. Наистина съжалявам искрено, че нямаме този резултат, който искахме“, добави чешкият вътрешен министър Витр Ракусан.

Хърватия получи единодушна подкрепа и ще се присъедини към шенгенското пространство от януари 2023 г.

Гласуванията бяха две – едно за Хърватия, а другото – за България и Румъния. За да се вземе решение, бе необходимо пълно единодушие на всички страни.

Румъния и България се присъединиха към Европейския съюз шест години преди Хърватия. Българските власти са категорични, че страната ни отговаря на критериите от 2011 г. Оценка, която се споделя и от повечето страни членове на ЕС.

Европейската комисия, която отговаря за оценката на кандидатурите за членство в Шенген, заяви, че двете страни са готови да станат част от зоната без паспорти поне от 2011 г.