Турската лира поскъпна след забраната да се отпускат заеми в лири на определени фирми

Броят на компаниите, които ще бъдат засегнати от новото правило, е около 10 000

16:55 | 25 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Турция увеличи усилията си за укрепване на лирата и охлаждане на кредитирането с изненадваща мярка, която забранява отпускането на заеми на компании, за които се смята, че разполагат с пари в чуждестранна валута, което доведе до най-голямото покачване на националната валута през тази година, съобщи Bloomberg.

Банковият регулатор на страната ограничава отпускането на търговски заеми в лири на корпоративни кредитополучатели, ако те притежават повече от 15 млн. лири (890 000 USD) в чуждестранна валута и ако сумата надхвърля 10% от общите активи или годишните продажби.

Броят на компаниите, които ще бъдат засегнати от новото правило, е около 10 000, но поради редица изключения окончателният брой ще бъде по-малък, казаха запознати с въпроса лица, пожелали да не бъдат назовани, защото не са упълномощени да говорят публично по въпроса. Фирмите могат да купуват еврооблигации или да инвестират в депозитни сметки, защитени с чуждестранна валута, за да избегнат ограниченията, казаха източниците.

Този ход подхрани стабилизирането на лирата в петък, която в един момент поскъпна с 5% спрямо долара - най-много през тази година.

Тази стъпка е една от най-силните интервенции на турските власти в подкрепа на лирата, която все още е най-слабо представящата се валута на развиващите се пазари тази година. Според Еврен Кирикоглу, независим стратег в Истанбул, тя може да накара компаниите, които разполагат с чуждестранна валута, да се откажат от тези активи, ако искат да получат достъп до нови кредити в лири.

Това е поредното решение на Турция в усилията ѝ да стабилизира лирата в момент, когато лихвените проценти в страната са най-отрицателните в света, след като се вземе предвид инфлацията. Разликата в разходите по заемите само ще се задълбочава, тъй като световните централни банки започват това, което може да се окаже най-агресивното затягане на паричната политика от 80-те години насам.

Под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган да поддържат ниски лихвени проценти, политиците вместо това прилагат мерки за ограничаване на кредитния растеж и превръщане на лирата в по-привлекателна за спестяващите и компаниите. В четвъртък регулаторът обяви още едно правило, което има за цел да възпре кредитирането на лири в чужбина чрез суапове.