На всеки 30 часа милиардерите се увеличават, а над 1 млн. биват тласнати към крайна бедност

Разходите за живот се увеличават с най-бързия темп от десетилетия

10:00 | 24 май 2022
Обновен: 10:47 | 24 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нов доклад на Oxfam публикуван в понеделник показва, че милиардерите по света се увеличават на всеки 30 часа, а за същия период почти 1 млн. души се приближават до ръба на крайната бедност, предава Investor.bg.

Докладът, озаглавен "Да печелиш от болката", излиза точно по времето на Световния икономически форум – срещата на глобалния елит в Давос, който се провежда за първи път с физическо присъствие на място след началото на пандемията - период, през който милиардерите записаха огромен ръст на благосъстоянието си.

"Милиардерите пристигат в Давос, за да отпразнуват невероятния скок в богатството си. Пандемията, а сега и рязкото увеличение на цените на храните и енергията, казано просто, бяха златна мина за тях. Междувременно десетилетия напредък в борбата с крайната бедност сега са заличени и милиони хора са изправени пред невъзможно покачване на цената просто да останат живи", коментира Габриела Бучър, изпълнителен директор на Oxfam International.

Данните сочат, че 573 души са станали милиардери по време на пандемията, по един на всеки 30 часа. От Oxfam очакват тази година още 263 млн. души да изпаднат в крайна бедност при скорост от 1 млн. души на всеки 33 часа.

Богатството на милиардерите е нараснало по-силно през първите 24 месеца на Covid пандемията, отколкото за 23 години, взети заедно. Общото богатство на милиардерите сега се равнява на 13,9% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Това е трикратно увеличение спрямо 4,4% през 2000 г.

"Състоянието на милиардерите не се е увеличило, защото вече са по-умни или работят по-усърдно. Работниците работят повече за по-малко заплащане и в по-лоши условия. Свръхбогатите се възползват безнаказано от системата в продължение на десетилетия и сега жънат ползите. Те са заграбили шокираща сума от световното богатство в резултат на приватизация и монополи, нарушаване на регулацията и правата на работниците, докато крият парите си в данъчни убежища – всичко това със съучастничеството на правителствата", казва Бучър.

"Междувременно милиони други пропускат хранене, изключват отоплението, изостават с плащането на сметките и се чудят какво биха могли да направят след това, за да оцелеят. В Източна Африка един човек вероятно умира всяка минута от глад. Това гротескно неравенство разрушава връзките, които ни държат заедно като човечество. То е разделящо, разяждащо и опасно. Това е неравенство, което буквално убива."

Новото изследване на Oxfam разкрива също, че корпорациите в енергийния, хранително-вкусовия и фармацевтичния сектор – където монополите са особено разпространени – отчитат рекордно високи печалби, въпреки че заплатите едва помръдват, а работниците се борят с високите цени на фона на COVID-19.

Състоянието на милиардерите в хранителния и енергийния сектор се е увеличило с 453 млрд. долара през последните две години, което се равнява на 1 млрд. долара на всеки два дни. Пет от най-големите енергийни компании (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon и Chevron) заедно правят печалба от 2600 долара всяка секунда, а в хранително-вкусовия сектор вече има 62 нови милиардери.

Заедно със само три други компании, семейство Каргил контролира 70% от световния селскостопански пазар. Миналата година Cargill реализира най-голямата нетна печалба в историята си (5 млрд. долара) и се очаква компанията отново да надвърли рекордната си печалба през 2022 г. Само семейство Каргил вече има 12 милиардери, спрямо 8 преди пандемията.

От Шри Ланка до Судан рекордно високите глобални цени на храните предизвикват социални и политически катаклизми. 60% от страните с ниски доходи са на ръба на дългови кризи. Въпреки инфлацията се ускорява навсякъде, покачването на цените е особено пагубно за работниците с ниски заплати, чието здраве и поминък вече са били най-уязвими от COVID-19. Хората в по-бедните страни харчат над два пъти повече от доходите си за храна, отколкото тези в богатите страни.

Днес 2668 милиардери - 573 повече в сравнение с 2020 г. - притежават 12,7 трлн. долара, което е увеличение от 3,78 трлн. долара.

Десетимата най-богати души в света притежават повече богатство от най-бедните 40% от човечеството, 3,1 млрд. души.

Работник от по-бедните 50% от човечеството ще трябва да работи 112 години, за да спечели това, което човек в най-богатия 1% получава за една година.

Пандемията е създала 40 нови милиардери във фармацията. Фармацевтични корпорации като Moderna и Pfizer печелят по 1000 долара всяка секунда само от монопола над ваксините срещу COVID-19, въпреки че нейното разработване е подкрепено от милиарди долари публични инвестиции. Те искат от правителствата до 24 пъти повече от потенциалните разходи за генерично производство. 87% от хората в страните с ниски доходи все още не са напълно ваксинирани.

"Изключително богатите и могъщите печелят от болката и страданието. Това е безсъвестно. Някои са забогатели, отказвайки на милиарди хора достъп до ваксини, други - възползвайки се от нарастващите цени на храните и енергията. Те плащат огромни бонуси и дивиденти, като същевременно плащат възможно най-малко данъци. Това растящо богатство и растяща бедност са двете страни на една и съща монета, доказателство, че нашата икономическа система функционира точно така, както са я замислили богатите и могъщите", казва Бучър.

"Повече от две години след началото на пандемията, след повече от 20 млн. смъртни случая от COVID-19 и широко разпространено икономическо унищожение, правителствените лидери в Давос са изправени пред избор: да действат като подставени лица на милиардерите, които ограбват икономиките си, или да предприемат смели стъпки и да действат в интерес на своето голямо мнозинство. Една мярка за здравия икономически разум преди всичко ще постави това на изпитание: дали правителствата най-накрая ще облагат богатството на милиардерите."

Oxfam препоръчва на правителствата и някои спешни мерки:

- Въвеждане на еднократни солидарни данъци върху непредвидените приходи от пандемията на милиардерите, за да се финансира подкрепа за хората, изправени пред нарастващите разходи за храна и енергия, и справедливо и устойчиво възстановяване от COVID-19. Аржентина прие еднократен специален данък, наречен "данък на милионерите", и сега обмисля въвеждането на данък върху непредвидените енергийни печалби, както и данък върху недекларираните активи, държани в чужбина, за да изплати дълга си към МВФ. Свръхбогатите са скрили близо 8 трлн. долара в данъчни убежища.

- Прекратяване на печалбите от кризи чрез въвеждане на временен данък върху свръхпечалбите от 90%, за да се уловят непредвидените печалби на големите корпорации във всички индустрии. В Oxfam изчисляват, че подобен данък върху само 32 суперпечеливши мултинационални компании е могъл да генерира приходи в размер на 104 млрд. долара през 2020 г.

- Въвеждане на постоянни данъци върху богатството, за да се овладеят изключителното богатство и монополната власт, както и огромните въглеродни емисии на свръхбогатите. Годишен данък върху богатството на милионерите, започващ от само 2% и 5% за милиардерите, може да генерира 2,52 трлн. долара годишно — достатъчно, за да извади 2,3 млрд. души от бедността, да се произведат достатъчно ваксини за света и да се осигури универсално здравеопазване и социална защита за всеки, който живее в страна с ниски и по-ниски средни доходи.