Банките се оттеглят от чудовищно големия SPAC пазар, който създадоха

Растящите регулаторни предизвикателства в САЩ плашат играчите от банковия сектор

14:30 | 14 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Едва няколко години, след като банките спомогнаха за създаването на огромен пазар за компаниите със специално предназначение (SPAC), те се оттеглят от сделките, уплашени от рисковете, пише Bloomberg.

Goldman Sachs преустановява участието си в повечето от т.нар. компании празни чекове, които направи публични, и поставя на пауза листването на американски SPAC дружества, съобщи Bloomberg в понеделник. Bank of America ограничи работата си с някои SPAC компании и може да ускори допълнително процеса, тъй като оценява политиките си, свързани със сделките, посочват запознати източници.

Оттеглянето на банките следва интензивен бум през последните няколко години, след като финансисти, политици и знаменитости се насочиха към сделките, които предвиждат листване на фондовата борса с цел набиране на пари за закупуване на други компании. Новите насоки на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ обаче изсмукаха въздуха от балона, който така или иначе беше към края си на фона на влошената ситуация на пазарите, тревогите на регулаторите и понижаващата се възвръщаемост от сделките.

“SEC продължава да разваля вече по-скоро скучното парти на SPAC”, заяви Оливър Шарпинг, Bantleon. “В момента практически няма пари, които да се правят с нови сделки”, отбелязва той.

Скорошните опасения на банките са свързани с рисковете по отношение на новите правила, които имат за цел да затегнат надзора върху пазара след постигането на рекорди. Предложенията ще изискват SPAC компаниите да разкриват повече информация относно потенциални конфликти на интереси и ще улеснят инвеститорите при завеждането на дела заради фалшиви прогнози.

Новите правила натиснаха спирачките на най-големите банки на Wall Street, като се очаква да ги последват и други. Citigroup първоначално преустанови първичните публични предлагания на нови SPAC компании в САЩ в очакване на повече яснота относно потенциалните законови рискове, породени от новите насоки, съобщи Bloomberg миналия месец.

Goldman се оттегля поради усложнените правила, въпреки че банката може да реши да продължи консултантската си работа с малък брой SPAC клиенти в редки случаи.

Bank of America, която също продължава работа избирателно, прекрати отношенията си с някои компании празни чекове и води разговори с клиенти за ходовете си в настоящата среда, предаде Bloomberg.

Заедно Bank of America, Citigroup и Goldman са генерирали над 27-процентен дял от SPAC сделките в САЩ от началото на миналата година, чиято стойност е над 47 милиарда долара, сочат данни на Bloomberg.

Компаниите със специално предназначения работят със своите съветници дори след листването си, за да приключат сливането с целева фирма, което е познато като de-SPAC сделка. Ако не успее да завърши подобно споразумение, дружеството е принудено да върне капитала на инвеститорите.

Настоящото оттегляне вероятно ще ядоса някои клиенти, които са увеличили капитала си, за да спасят своите SPAC и все още търсят възможности за сливания, за да приключат сделките си. Необичайно е банка да се оттегли от активна компания празен чек, защото тя обикновено работи и върху сделката по сливане. Ходът рискува да остави спонсорите на SPAC - нейните клиенти, недоволни и изправени пред потенциални затруднения.  

Настроенията натежаха и върху акциите, като индексът De-SPAC - който проследява 25 компании, станали публични чрез сливане със SPAC - се понижи с 10,4% в понеделник. Американските SPAC, листнати на борсата, набраха 679,3 милиона чрез IPO-та през април - понижение с 89% спрямо средното месечно ниво от около 5,95 милиарда долара за миналата година, показват данни на Bloomberg.