ЕС не може да разчита на помощ от ОПЕК при отказването си от руския петрол

Страните-производителки на петрол не предвиждат сериозни увеличения на количествата

11:33 | 5 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Усилията на Европа да прекъсне зависимостта си от руската енергия не получават никаква подкрепа от картела на ОПЕК, предава Bloomberg.

Европейският съюз планира да забрани руския суров петрол през следващите шест месеца в знак на протест срещу нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна. И все пак делегатите от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори е малко вероятно да заменят липсата на доставки, когато се съберат в четвъртък.

Вместо това, така нареченият алианс ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия, вероятно ще ратифицира планове за скромно увеличение на производството за юни с 430 000 барела на ден, твърдят официалните лица. Може да е трудно да се вземе друго решение, като се има предвид, че Русия е водещ член на коалицията.

Ако не друго, чувството за предпазливост на групата относно отварянето на крановете само се затвърди. Срещата на техническия комитет в сряда задълбочи оценките за излишъка, пред който са изправени световните петролни пазари тази година, достигащ 1,9 милиона барела на ден, като преди беше 1,3 милиона.

„След локдауните в Китай стана ясно, че пандемията очевидно не е преминала“, каза генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо пред представители на срещата.

Дори и другите членове да искат да заменят загубените руски обеми, те вероятно ще изпитат затруднения: ОПЕК на практика не успя да приложи нито едно от планираните си увеличения на производството миналия месец, показа проучване на Bloomberg във вторник.