Инфлационни шокове разтърсиха пазарите преди заседанието на Федeралния резерв

Фокусът върху Федералния резерв съживява опасенията, че централните банки са напът да сбъркат в определянето на своята политика

14:30 | 25 януари 2022
Обновен: 16:13 | 25 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите в цял свят вече са на тръни в очакване на заседанието на Федералния резерв в САЩ, но бяха допълнително разтърсени от още няколко важни събития във вторник, предава Bloomberg. Инфлацията в Австралия разби очакванията, Сингапур изненадващо затегна паричната си политика, а американските фючърси върху акциите продължиха да се колебаят.

Истинско цунами от волатилност през последните 24 часа изтри почти 3 трилиона долара от глобалните акции преди изумителен обрат, при който американските индекси завършиха сесията на зелена територия.

Тези движения стават на фона на очакванията, че Федералният резерв ще обяви началото на цикъл на затягане на паричната политика, за да овладее инфлацията. Тези очаквания вече доведоха до яростна разпродажба на американски облигации и акции на технологични компании.

Във вторник доходността по 3-годишните австралийски облигации скочи до най-високото ниво от април 2019 поради нарастващите потребителски цени, а сингапурският долар поскъпна след като централната банка затегна политиката в отговор на 8-годишния връх, който инфлацията в страната достигна.

На капиталовите пазари проблемите на инвеститорите продължават. Американските фючърси върху акциите продължиха спада си след резките колебания в понеделник, а измерител за азиатско-тихоокеанския регион се срина след като японският индекс Topix навлезе в територия на корекция, а китайският  CSI 300 беше близо до меча територия. Европейските акции се представят по-добре и се възстановиха след вчерашния спад.

Фокусът върху Федералния резерв съживява опасенията, че централните банки са напът да сбъркат в определянето на своята политика, нещо, което се разглежда като ключов риск за 2022 г. Притесненията относно твърде агресивното затягане могат да се засилят, ако икономическите данни се влошат. Проучванията сред трейдъри показаха, че бизнес активността е отслабнала в началото на годината, до голяма степен поради въздействието на Омикрон, а инфлационният натиск се очаква да натежи на доверието на потребителите.

„Има риск шокът от скока на лихвите да предизвика шок за растежа“, пишат стратезите на Goldman Sachs Group Inc. в бележка след срива на пазарите в понеделник. „Този риск изглежда по-висок, тъй като инфлационният натиск е много по-силен, отколкото през 80-те години на миналия век.

Първото непланирано действие на Паричните власти на Сингапур от 2015 г. беше преди насрочената му среща през април и се дължеше на повишени рискове за покачване в прогнозите за инфлацията. Централната банка, която използва чуждестранна валута като основен инструмент на политиката си, ще позволи на валутата си да поскъпне спрямо конкурентите през следващите месеци, за да се противопостави на натиска на вносните цени.

Междувременно по-високата инфлация в Австралия засили очакванията, че централната банка на страната ще се откаже от програмата си за изкупуване на облигации на заседанието си следващия вторник. Това би могло да подготви условията за повишаване на лихвите тази година, нещо, което в миналото нейният гуверньор Филип Лоу беше изключил.

Сега всички погледи са насочени към Федералния резерв. Очаква се през март банкерите да увеличат основния лихвен процент за първи път от 2018 г.в опит да овладеят растящата инфлация.

Търговците вече са включили в оценката си повече от четири повишения на лихвите в САЩ и търсят сигнали за това как официалните лица възнамеряват да намалят размера на баланса - друг потенциален катализатор за нестабилността на финансовите пазари.

„Ясното послание, което идва от Азия днес, е, че пазарите трябва да бъдат готови за активни глобални централни банки през следващите две седмици“, каза Су-Лин Онг, старши икономист и стратег на лихвените проценти в Royal Bank of Canada в Сидни.

Други пък са по-оптимистично настроени и смятат, че пазарните колебания могат да бъдат овладяни, поне в Азия.