Тайланд върви към разрешаване на употребата на марихуана за развлечение

Наскоро страната стана първата в Югоизточна Азия, която легализира медицинския канабис и употребата му в храни и козметика

11:16 | 18 януари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Тайланд планира да декриминализира марихуаната, напредвайки в посока разрешаването на употребата ѝ за развлечение, след като стана първата страна в Югоизточна Азия, която легализира медицинския канабис и употребата му в храни и козметика, информира Bloomberg. 

В сряда Службата по храните и лекарствата на Тайланд ще предложи на Съвета за контрол на наркотиците да премахне марихуаната от списъка с контролирани вещества. След като бъде прието от Съвета, предложението ще трябва да бъде одобрено и от министъра на здравеопазването, за да влезе в сила. 

Този ход може да позволи на хората да имат пълен достъп до марихуана, без да се страхуват от дълги присъди за лишаване от свобода и високи глоби, каза представител на Службата по храните и лекарствата.

Понастоящем притежанието на канабис в Тайланд може да доведе до 15 години затвор за собственика, тъй като растението е наркотично вещество от категория 5.

Ако успеем да декриминализираме марихуаната, ще можем да се възползваме от цялото растение, а не само от отделни негови части, смятат от Службата по храните.

"Цветните пъпки и семената ще могат да се използват в икономиката и в съответствие със закона."

Тайланд либерализира марихуаната частично, като запазва много закони, които ограничават отглеждането и събирането на реколтата от растението. Тъй като марихуаната е класифицирана като наркотично вещество, на физическите лица е забранено да я притежават, въпреки че страната  разрешава на бизнеса по-голям достъп до растението.

Миналата година страната декриминализира кратома - психоактивно растение, подобно на опиатите, което произхожда от тропическите страни в Югоизточна Азия.

"Макар че промяната в закона ще позволи купуването, продажбата и употребата на всички части на канабиса, употребата за развлечение вероятно ще остане контролирана, тъй като екстрактите от марихуана с по-високи нива на тетрахидроканабинол, от които хората се опияняват, все още ще бъдат регулирани", смятат местните експерти.

"Производителите на сапуни, козметични продукти и козметика от марихуана вероятно ще бъдат тези, които ще се възползват най-много от декриминализацията."