Трейдърите пренебрегнаха Омикрон и петролът започва ударно 2022 г. 

Нефтът възстанови почти всичко, което загуби в края на миналата година, когато за първи път беше установен Омикрон

19:50 | 14 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът е на път да отбележи поскъпване за 4-та седмица поред, което е най-дългата такава серия от октомври. Това се дължи на признаци, че условията на пазара се затягат, а глобалното потребление е издържало на ефекта от щама Омикрон, предава Bloomberg.

Сортът Брент изтри поскъпването си от началото на сесията, но се насочва към поскъпване от 4% за седмицата. Световният еталон за цената на петрола започва годината добре, основно поради по-ниските резерви в САЩ.

Суровият нефт вече възстанови почти всичко, което загуби в края на миналата година, когато за първи път беше установен вариантът Омикрон и докато Белия дом продаваше на пазара количества от своите стратегически резерви. Данни от много страни показват, че щамът се разпространява бързо, но изглежда, че разболява по-леко, особено ваксинираните хора, което намалява ефекта върху потреблението на енергия.

Един от големите потребители на петрол Индия изглежда е овладяла ситуацията с вируса. По-рано тази седмица от Международната агенция по енергетика (МАЕ) заявиха, че световното търсене не петрол се е оказало по-голямо от очакваното.

Цените получават подкрепа и от пазарите на физически петрол, където се купуват и продават реални барели, а доставките се продават със завидна премия. Силното представяне на дизеловия пазар също е фактор. Поради покачването на цените, трейдърите следят дали Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори ще могат да изпълнят изцяло обещанието си да увеличат предлагането.

„Спадът в цената беше предизвикан от появата на Омикрон, но той беше изцяло преодолян,“ казва Карстен Фриц, анализатор в Commerzbank AG. “Ефектът на Омикрон върху търсенето на петрол беше доста по-малък, отколкото първоначално се страхувахме“.

Оптимизмът за перспективите на търсенето се отразяват и в бичата структура на цените, при която краткосрочните фючърси са по-скъпи от дългосрочните.  

И все пак, трейдърите остават предпазливи заради някои фактори. Китай продължава да поддържа своята политика на нулев брой заразени с Covid, а Индия и някои азиатски страни наложиха частични ограничения, които доведоха до понижение на мобилността. В понеделник се очаква Китай да потърди данни за най-слабия икономически растеж от над 1 година, след като по-рано в петък отбеляза спад в количеството внесен петрол.