МАЕ намали рязко прогнозата за търсене на петрол и очаква излишък през 2022 г.

Този месец цените на петрола бележат спад с 6%, след като заразният Делта вариант доведе до нови ограничителни мерки в Китай и други ключови азиатски пазари

17:55 | 12 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международната енергийна агенция (МЕА) намали „рязко“ прогнозите за глобалното търсене на петрол за останалата част на тази година, след като възраждащата се пандемия удари големите потребители и прогнозира нов излишък през 2022 г. Това е забележим обрат за базираната в Париж агенция, която само преди месец призова алианса на ОПЕК+ да увеличи производството или да рискува скок в цените. Петролният картел се вслуша в призивите за увеличаване на предлагането, което се случи в момент, когато потреблението намаля, съобщава Bloomberg.

Анализът не е и в тон с призива в сряда от страна на САЩ към Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да увеличат производството възможно най-бързо.

„Непосредственият тласък от страна на ОПЕК+ се сблъсква с по-бавния растеж на търсенето и по-високата продукция извън алианса, заличавайки продължаващите опасения за краткосрочна криза на предлагането или супер цикъл“, се казва в месечния доклад на МАЕ.

Този месец цените на петрола бележат спад с 6%, след като заразният Делта вариант доведе до нови ограничителни мерки в Китай и други ключови азиатски икономики, където темпът по ваксинация изостава. Фючърсите върху суровия петрол се търгуват близо до $71 за барел, след като достигнаха двугодишен връх близо до $78 в началото на юли.

„Скорошното рали намаля поради опасенията, че скокът в случаите на Covid-19 може да попречи на възстановяването точно в момент, когато се увеличи производството“, заявиха от МАЕ.

23-членната коалиция ОПЕК+, водена от Саудитска Арабия и Русия, се съгласи миналия месец за пътна карта за възстановяване на останалите доставки на петрол, които организацията спря в началото на пандемията. Допълнителните барели обаче се появяват в неподходящия момент.

Миналия месец глобалното търсене на петрол „рязко обърна курса“, като леко спадна след скок с 3,8 милиона барела на ден през юни, съобщи МАЕ. Агенцията намали прогнозите за потребление през втората половина на годината с 550 000 барела на ден.

И все пак МАЕ прогнозира, че световното потребление на гориво ще продължи да се увеличава, тъй като възстановяването на световната икономика набира скорост, достигайки средно 98,9 милиона барела на ден през последните три месеца на тази година.

Постигнатото до момента възстановяване вече има нежелани странични ефекти.

Докато американските потребители плащат 3 долара за галон и се страхуват от инфлацията, администрацията на Байдън настоява ОПЕК+ да ускори увеличаването на предлагането си. „В критичен момент от глобалното възстановяване“ плановете на ОПЕК „просто не са достатъчни“, заяви в сряда съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в изявление.

Изглежда, че Организацията на страните износителки на петрол отстъпва малко срещу искането на САЩ в собствения си месечен доклад, публикуван също в четвъртък, в който се казва, че „несигурната перспектива“ все още изисква „решителни усилия“ от нейните членове и производителите съюзници.

МАЕ и ОПЕК значително подобриха прогнозите за доставки извън картела през 2022 г., тъй като САЩ и други производители се възстановяват от пандемичния спад на инвестициите. И двете институции увеличиха прогнозите за добива извън ОПЕК с 1,1 милиона барела на ден за следващата година.

В резултат на това ОПЕК вече произвежда необходимия обем петрол за 2022 г., показва докладът на МАЕ. С добив от 26,7 милиона барела на ден през юли, продължаването на плановете за възстановяване на повече производство вероятно ще отклони пазара в посока свръхпредлагане.

„Пазарът може да се отклони към излишък през 2022 г., ако ОПЕК+ продължи да премахва съкращенията си, а производителите, които не участват в сделката, нарастват в отговор на по-високите цени“, смята агенцията.