Instagram иска специален орган и нови стандарти за безопасносна среда на децата в интернет

Мосери отговаря пред сенаторите на САЩ за опасностите пред по-младите потребители на Instagram

15:10 | 9 декември 2021
Обновен: 15:20 | 9 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Изпълнителният директор на Instagram се яви пред американския Сенат, за да представи начина, по който работи социалната мрежа и да отговаря за ефекта й върху тийнейджърите и по-младите потребители като цяло, съобщава Bloomberg News.  

Адам Мосери, ръководителят на Instagram, трябваше да обясни как се таргетират рекламите, насочени към млади хора и по какъв начин платформата популяризира неподходящо съдържание. Запитан бе още какви са наличните правни опции за потребителите, които са пострадали в социалната мрежа. Мосери обеща прозрачност, изтъкна скорошни продуктови промени и поиска от Конгреса да приеме нови разпоредби.

“Искам да сте сигурни, че имаме обща цел. Всички ние искаме безопасна онлайн средата за тийнейджърите,” заяви Мосери по време на изслушването. “Това е предизвикателство за цялата индустрия. Нужно е решение, взето от цялата индустрия, която да положи общи стандарти на работа”.

Много от сенаторите обаче не се съгласиха със заключението на Мосери.

Сенаторът от щата Минесота Ейми Клобушар заяви, че компанията Meta Platforms Inc., която е собственик на Instagram, се опитва да пристрасти децата към нейните продукти. Това, според нея, става чрез специфично таргетиране и маркетиране. То има за цел да разшири мащаба на дигиталния рекламен бизнес, макар че много родители са изразявали притеснения спрямо подобни практики. 

Мосери отговори, че компанията се опитва да направи социалната мрежа “релевантна” на новите тенденции, но в същото време инвестира и в програми, които да подсигуряват безопасността на потребителите. Подобни обвинения от страна на законодателите, опит да накарат Мосери да разбере, че действията на компанията му водят до много сериозни проблеми, са част от политическата реакция спрямо разкритията за начина, по който социалната мрежа подхожда към младите потребители.

Ефектът на Instagram върху тийнейджърите беше осветен по-рано тази година от новинарски репортажи, базирани на вътрешни документи, показани от Франсис Хауген.

Документите разкриват как социалните мрежи на компанията разпространяват реч на омразата и дезинформация и вредят на психичното здраве на уязвимите тийнейджъри. Ръководителите на компанията се притесняват за това, че социалните мрежи са изложени на риск да загубят потребители сред тийнейджъри и млади хора.

Законодателите твърдят, че има двупартийна подкрепа за идеята да бъдат създадени много по-стриктни правила за контрол на дейността на социалните мрежи. Конгресмените искат и социалните платформи да станат много по-подотчени на своите потребители.

Мосери твърди, че технологичните компании трябва да получават правна защита от отговорност за генерирано от потребители съдържание само ако се придържат към правилата за безопасност на децата, установени от нов надзорен орган. Това изказване бе част от опитите му да осмири Конгреса.

Предложението на Мосери допълва думите на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг към законодателите да актуализират правния щит на технологичните компании, известен като раздел 230 от Закона за благоприличие в комуникациите от 1996 г. Критиците казват, че реформирането на закона би било от полза само за доминиращите платформи, които имат ресурс да спазват новите законови изисквания.

Съгласно предложението на Мосери, Конгресът трябва да формира „специален орган, който да определя кои са най-добрите практики“, прилагани от технологичните компании за защитата на деца и тийнейджъри в интернет. В консултация с експерти тази група трябвна да разработи единни стандарти за начина, по който интернет платформите проверяват възрастта на своите потребители. Да има стандарти за създаване на подходящо за възрастта съдържание и включване на родителски контрол в услугите, каза Мосери.

Изпълнителният директор на Instagram се сблъска и с въпроси за начина, по който Instagram използва алгоритмите си за приоритизиране на начините за ангажиране на потребителите. Сенаторите дадоха множество примери за фалшиви акаунти, създадени от техните служители, които лесно са намерили графично съдържание за самоубийства, наркотици и хранителни разстройства.

Мосери, който работи в Meta от 13 години, многократно изтъкна, че голяма част от това съдържание вече е забранено, въпреки че сенаторите настояваха, че то все още може много лесно да бъде намерено в мрежата. Мосери заяви, че Instagram планира да даде възможност на потребителите да виждат постовете в хронологична последователност, а не да бъдат специално подбирани такива, които алгоритъма смята, че са най-подходящи за конкретния потребител. Сенаторите се съгласиха, че подобно действие би било сериозна крачка в правилната посока. 

Хауген и други критици твърдят, че Facebook дава приоритет на съдържание, което предизвиква силни емоции, дори ако в него има език на омразата или съдържанието е дезинформационно.

Мосери припомни скорошно изявление на Instagram за няколко нови продуктови функции. Те са предназначени за подобряване на безопасността на тийнейджърите, както и видимостта за родителите върху дигиталното поведение на децата. Промените ще позволят на потребителите на приложението за споделяне на снимки да си задават напомняне да правят почивки. Ще може да се ограничава взаимодействието между тийнейджъри и хората, които те не следват. 

Новите функции на Instagram вече предизвикаха скептицизъм сред някои законодатели, които твърдят, че "това не е достатъчно". Едно от най-проблемните разкрития за Facebook и Instagram бе, че допълнително влошават вече съществуващи комплекси, свързани с тялото. Това тласка тийнейджърите към депресивни състояние и дори към самонараняване. Демократи и републиканци посочиха именно вътрешния доклад на Meta Platforms като доказателство и заявиха, че компанията е криела тази информация от Конгреса и обществеността.