Сривът на криптовалутите от уикенда показва нарастващото влияние на Уолстрийт

Криптовалутите реагират все по-остро на движенията на традиционните активи

16:31 | 7 декември 2021
Обновен: 19:03 | 7 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изпълненият с трусове уикенд за биткойн отбеляза един от първите случаи, в които резките движения при традиционните активи предизвикаха големи вълнения и при криптовалутите, което показва все по-значимата роля на големите инвеститори в света на цифровите активи, пише Financial Times.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се срина с 10 000 долара само за час в събота сутринта и падна до малко над 42,000 долара.  

Спадът с 20% стана едва часове след края на белязана от волатилност седмица на Уолстрийт, през която акциите и облигациите реагираха остро на потенциалните промени в паричната политика и разпространението на новия щам на коронавируса.

Шоковият уикенд за криптовалутите показва, че този донякъде отделен пазар става все по-тясно свързан с този на традиционните активи, особено сега, когато в него навлизат и големи институционални инвеститори.

„Тези опасенията предизвикаха движения в традиционните макро среди, а те задействаха ликвидации на някои позиции и в крипто света,“ казва Дейвид Фаучиър, мениджър на портфейл в компанията за дигитални активи Nickel Digital. Той добавя, че инвеститорите, които продават акции са побързали да продадат и своите биткойни, което за разлика от другите пазари е възможно и през уикенда.

 Залози за над 2,5 млрд. долара бяха изтрити, като това е първата подобна масова ликвидация от септември, казва Джошуа Лим, ръководител търговия с деривати в  Genesis Trading. Той казва, че натискът за продажба от професионалните инвеститори е довел до изтриване на залозите и на борси като Binance.

На борсите за фючърси върху криптовалути, трейдърите, които увеличават залозите си с ливъридж обикновено губят, когато цената на дигитален актив достигне определена граница, която се нарича ликвидационна стойност.

Лим казва, че резкият спад е изтрил и позиции за близо 5 млрд. долара в традиционните фючърсни пазари,  където трейдърите правят залози за цените на криптовалутите и така общият брой за залозите е намалял почти с 25%.

Цената на биткойн е нараснала с над 500% за последните 2 години, като много инвеститори – основно любители и индивидуални инвеститори, но и някои професионалисти, са привлечени от теорията, че доходността не е свързана с другите активи. Но с навлизането на все повече хедж фондове и големи инвеститори, връзките с традиционните пазари стават все по-преки.

Много професионални инвеститори побързаха и да превърнат ръста на активите си в реални печалби преди края на годината, което допринесе за разпродажбата, казва Ян Стром, основател на компанията за търговия с криптовалути Alphaplate.

Очаквам взаимосвързаността между усещането за риск на традиционните и цифровите пазари да се задълбочи, казва Фаучиър.

Поредният скок на болните от коронавирус, слабия доклад за трудовия пазар и коментарите от гуверньора на Фед Джером Пауъл, с които той намекна за по-ранно от очакваното увеличение на лихвите разтърси инвеститорите и ги накара да премислят залозите си. 

„Разпродажбата на биткойн набра скорост с увеличаване на цялостните пазарни сътресения,“ казва Лим. Това ни напомня, че въпреки мнението, че биткойн е една от по-безопасните криптовалути в сравнение с още по-волатилната доуджкойн, тя все още е уязвима към пазарни шокове.

Професионалните инвеститори, които предпазливо навлизат на пазара на криптовалути, като цяло са лишени от почти фанатичната вяра в този клас активи, която е често се среща сред заклетите инвеститори на дребно. Те често държат да притежават цифрови активи независимо от пазарната среда и рисковете, които ги съпътстват.

Някои анализатори смятат, че криптовалутите ще се превърнат в още един актив, който ще поскъпва когато условията по света се подобряват и ще се разпродава, когато те се влошават. Първите инвеститори в криптовалути приветстваха навлизането на институционалните инвеститори в него, защото се надяваха, че те ще увеличат цените, но разпродажбата от уикенда показва, че това доведе и до нови рискове.