Биткойнът поевтинява с близо 12%, което е нов знак за напрежението на пазарите

Поевтиняването на криптовалутата е резултат от повсеместното нежеление за поемане на риск заради породената несигурност от новия вариант на COVID-19

15:01 | 4 декември 2021
Обновен: 17:02 | 4 декември 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойнът регистрира силен спад наред с други криптовалути в събота, още един признак за повсеместното желание за избягване на риск на финансовите пазари, предава Investor.bg.

Най-голямата криптовалута поевтиня до 42 296 долара, след което ограничи част от срива си. Към 9,47 ч. българско време тя се търгува за 46 898 долара, което е спад с близо 12%. Етерът, който е втората по големина криптовалута, също поевтиня със 17,4%, след което ограничи загубите до около 10%. Общо секторът на криптовалутите отписа около една пета от стойността си до 2,2 трлн. долара, сочат данните на CoinGecko.

Колебанията в цената на криптовалута се случват на фона на волатилен период за финансовите пазари. Ускоряването на инфлацията кара централните банки да затягат паричната политика, което застрашава да ограничи попътния вятър за ликвидностите, който подкрепи широк кръг от активи.

Вариантът Омикрон също води до желание за избягване на риска заради притеснения какво може да означава той за повторното отваряне на глобалната икономика. Глобалните фондови пазара отбелязват спад от над 4% спрямо рекорда през ноември, а убежища като облигациите отчитат силен ръст. Някои задлъжнели купувачи на биткойн са били отнесени при срива в събота, казва Виджай Аяр, ръководител за Азиатско-тихоокеанския регион на криптоборсата Luno в Сингапур.

„Пазарите преживяват сътресения и заради цялата несигурност около омикрон с появата на случаи в много страни. Трудно е да се каже какво означава това за икономиките и пазарите и следователно се поражда несигурност“, коментира той.

Криптоекспозиция на стойност около 2,4 млрд. долара, както дългосрочна, така и краткосрочна, е била ликвидирана в събота, най-много от 7 септември насам, сочат данни на Coinglass.com.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg