Женският тенис рискува милиони, но отменя всички турнири в Китай през 2022

Директорът на Женската тенис асоциация (WTA) заяви, че повече не може да гарантира безопасността на състезателките в Китай

19:55 | 2 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на организацията изрази „сериозни съмнения“ относно безопасността на Пън Шуай, китайската тенисистка, която прикова вниманието на спортния свят към себе си след като обвини в сексуално насилие пенсиониран висш правителствен служител, предава Wall Street Journal.

Женската тенис асоциация (WTA) заяви в сряда, че ще отмени всичките си турнири в Китай, защото не е получила достатъчни доказателства, че тенисистката е в безопасност. Обвиненията бяха отправени миналия месец от нейния официален профил в социалните мрежи.

Решението на WTA вероятно ще ѝ струва стотици милиони долари бъдещи приходи, но главният изпълнителен директор на организацията Стив Саймън каза, че с готовност ще прекъсне връзките с един от най-големите бизнес партньори на спорта, докато статусът с Пън Шуай не бъде изяснен.

В миналото и други спортни организации, като Националната баскетболна асоциация и английската Висша лига по футбол са влизали в конфликт с Китай по различни въпроси. Но ходът на WTA да отмени деветте турнира, които са насрочени там за следващата година, изглежда е безпрецедентен в световния спорт.

Този разрив става едва три месеца преди вниманието на спортния свят да се насочи към Пекин за Зимните олимпийски игри през февруари, събитие, за което Белият дом обмисля дипломатически бойкот.

„Китайските длъжностни лица имат възможността прекратят тази цензура, да докажат категорично, че Пън е свободна и може да говори без външна намеса или сплашване и да разследват цялостно, честно и прозрачно твърденията за сексуално насилие“, казва Саймън. „За съжаление китайските ръководители не са предприели никакви категорични действия срещу този много сериозен проблем“.

„Вече знаем къде е Пън, но имам сериозни съмнения, че тя е свободна, в безопасност и не подлежи на цензура, принуда и сплашване“, добави той“

Пън Шуай е бивша световен номер 1 на двойки и носителка на две титли от Големия шлем на двойки. Тя беше в неизвесност повече от две седмици след публикация на 2 ноември от нейния потвърден акаунт в платформата Weibo В пост си тя обвинява бивш вицепремиер на Китай Джан Гаоли за сексуално насилие. Публикацията изчезна след около 20 минути и оттогава търсенето на нейното име в популярни китайски социални медийни платформи са блокирани. Джан все още не е коментирал обвиненията публично.

На ежедневни брифинги пред медиите говорителите на Министерството на външните работи в Пекин отказват да отговорят на въпроси за Пън, като твърдят, че не са чували за ситуацията. Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Отмяната на турнири и в Хонконг се разглежда като поредната индикация, че повече западни организации се съмняват, че градът остава полуавтономен от контрола на Пекин, както е посочено в споразуменията за управление на бившата британска колония.

Но във Вашингтон, членовете на Конгреса, които заемат твърда позиция по отношение на Китай, реагираха незабавно и поздравиха WTA.

„Благодаря ви, WTA, че имахте смелостта да се противопоставите на Китайската комунистическа партия и да отмените всички турнири в Китай“, казва сенатор Марша Блекбърн от Тенеси, която по-рано предложи американските спортисти да пропуснат предстоящата олимпиада.

След реакцията на тенисисти и други спортисти от целия свят, включително звезди като Серена Уилямс и Новак Джокович, Пън се появи на младежки тенис турнир в Пекин на 21 ноември, а след това участва във видео разговор с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах по-късно същия ден. След 30-минутния разговор, организиран от Китайския олимпийски комитет, МОК казаха, че тя е добре, но не разкриха подробности за разговора нито коментираха обвиненията за сексуално насилие.

Ролята на МОК в изглаждането на ситуацията с Пън е важна, защото Китай се подготвя за провеждането на Олимпийските игри в Пекин през февруари 2022 година. Събитието вече предизвика много критики към Китай по различни въпроси, включително отношението на страната към етническите малцинства.

„С облекчение видях, че Пън Шуай е добре, което беше нашата основна тревога“, каза тогава председателят на комисията на атлетите на МОК Ема Терхо. "Тя изглеждаше спокойна."

До миналия месец WTA разглеждаше Китай като една от ключовите си области за растеж. Само преди три години директорът на организацията беше в основата на 10-годишна сделка за женския тур, според която финалите на WTA трябваше да се провеждат в Китай всяка година до 2028 г. и да удвои наградния фонд до 14 милиона долара. Базираната в Пекин компания за стрийминг iQiyi пък е един от четирите глобални партньора на веригата.

Сега обаче, Стив Саймън казва, че вече не може остави безопасността на спортистите в ръцете на китайските власти и че рисковете от провеждане на турнири в страната през 2022 година са твърде големи.

Решението на Саймън не е съвсем неочаквано. Първоначално той предложи идеята за изтегляне на WTA от Китай в интервю за CNN на 19 ноември, като каза, че отношенията са „на кръстопът“.

По онова време беше трудно да се предвиди дали ще изпълни заканата си. Спорът на НБА с Китай струваше на лигата стотици милиони долари, според нейния директор Адам Силвър. WTA има доста по-малки приходи, които възлизат на около 100 милиона долара годишно. И въпреки всичко, главният изпълнителен директор на организацията, който развива тенис турнири през целия си професионален живот заплаши да спре кранчето на един от най-големите източници на пари.

В сряда Саймън беше категоричен. „Ако силните хора успеят да потиснат гласовете на жените и да замитет обвиненията в сексуално насилие под килима“, каза г-н Саймън, „тогава основата, на която е основана WTA – равенството за жените – ще претърпи огромен провал.