И Toshiba ще се раздели на няколко звена

Планът е основан на петмесечен стратегически преглед, но може да не удовлетвори напълно чуждестранните акционери

16:43 | 13 ноември 2021
Обновен: 09:59 | 14 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
И Toshiba ще се раздели на няколко звена

 

Японската индустриална корпорация Toshiba Corp очерта в петък плановете си да се раздели на три компании до март 2024 г. в отговор на натиска на акционерите за по-фокусирана структура, следвайки подобен път, поет от другия индустриален конгломерат General Electric Co.

През последните 6 години и половина в Toshiba имаше поредица от кризи, а доклад от тази година показа неправомерен натиск върху чуждестранни акционери, припомня The Wall Street Journal.

Планът - основан на петмесечен стратегически преглед, предприет след разрушителен скандал с корпоративния мениджмънт, отчасти цели да насърчи акционерите активисти да напуснат, твърдят пред Ройтерс източници, запознати с въпроса.

Toshiba заяви в изявлението си в петък, че планът е насочен към повишаване на стойността за акционерите.

Едно от трите звена ще се фокусира върху инфраструктурата, а друго върху електронните устройства като полупроводници, каза Toshiba. Третият бизнес, който ще запази името на Toshiba, ще управлява дела на компанията в производителя за флаш памет Kioxia Holdings Corp. и други активи, се казва в изявлението.

Този ход наподобява решението на GE, обявено във вторник, да се раздели на три, което само по себе си последва постепенното разпадане на германската Siemens AG на по-малки фирми.

Решението може да не удовлетвори напълно чуждестранните акционери, някои от които призоваха Toshiba да бъде продадена на частна инвестиционна компания, която вероятно ще бъде по-агресивна по отношение на разбиването на конгломерата.

Някои инвеститори на Toshiba наистина не са убедени, че разделянето ще създаде стойност, твърдят пред Ройтерс източници на акционери преди официалното обявяване на плана.

„Има смисъл да се разделим, ако оценката на силно конкурентен бизнес е възпрепятствана от други бизнеси“, казва Фумио Мацумото, главен стратег в Okasan Securities. „Но ако няма такъв бизнес, разделянето просто ще създава три средно големи слаби компании“.

В сравнение с трите фокусирани части на GE – за енергийни системи, медицински устройства и самолетни двигатели – предложените три части на Toshiba ще се състоят от различни бизнеси, които нямат очевидни синергии. Инфраструктурното звено ще включва продукти и услуги като пречистване на вода, влакове, енергийни турбини и поддръжка на атомни централи.

Някога силеният 146-годишен конгломерат, икона на индустриална Япония, изпадна от криза в криза след счетоводен скандал през 2015 г. Две години по-късно той си осигури инжекция от 5,4 млрд. долара в брой от над 30 чуждестранни инвеститори, които помогнаха да се избегне делистване, но привлече акционери активисти, включително Elliott Management, Third Point и Farallon.

Оттогава напрежението между ръководството на Toshiba и чуждестранните акционери доминира в медиите, а през юни експлозивно разследване, поръчано от акционери, заключи, че Toshiba е била в тайно споразумение с министерството на търговията на Япония, за да блокира възможността инвеститорите да получат влияние на миналогодишното събрание на акционерите.

По-рано в петък Toshiba публикува отделно поръчан доклад, в който се установява, че ръководители, включително бившият ѝ главен изпълнителен директор, са се държали неетично, но не и незаконно, предава и Bloomberg.

Повече за света на технологиите и бизнеса четете на Investor.bg