Литов: Ползите от изграждането на Център за адронна терапия са огромни

Построяването на подобен център възлиза на близо 150-160 млн. евро. Търси се решение за финансиране чрез използването на плана „Юнкер“.

10:23 | 18 януари 2016
Автор: Investor.bg
Леандър Литов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Леандър Литов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята за изграждането на Център за адронна терапия за лечение на онкологични образувания се появи 2012. В процес на подготовка към настоящия момент е добър бизнес план. Това коментира доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра „Атомна физика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Искаме да построим лечебен център, който ще помага на 1000-1500 души годишно. Нашата цел е освен като лечебен, той да функционира и в качеството си на научен и учебен център. Това ще е петият подобен център в Европа като капацитет и технологична възможност, коментира Литов.

„Ако построим този център, лечението за българите ще струва минимум 2 пъти по-малко спрямо това, което плащат в чужбина“.

В момента в Европа работят няколко такива центъра - два в Германия и един в Италия. Очаква се тази година да отвори врати още един център в Австрия. По думите на доц. д-р Литов създаването на подобен център в България ще донесе много позитивни ефекти и ще се превърне в стратегическо място за региона. Необходими са около шест години за построяването му и стартиране на ефективното му функциониране.

Вижте повече в следващото видео: