Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Цените на въглеродните емисии се повишават от спекуланти

Веселин Тодоров, Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород, "Светът е бизнес", 20.10.2021

21:02 | 20 октомври 2021
Обновен: 23:23 | 20 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Въведените цени на въглеродни емисии са административна мярка за по-бързото оттегляне на въглищата от производството на електроенергия. В този процес обаче са намесени банки и фондове, които активно търгуват с тези емисии, без да ги генерират. Така те спекулират с цените и това променя цялата ситуация. Например емисиите на въглеродния двуокис се повишиха двойно и сега са около 60 евро на тон.

Това каза Веселин Тодоров, председател на Управителния съвет на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород (АТППГВ), в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Трябва да бъде изследвано много добре как ще протече преходът в зелената сделка, каза Тодоров. Според него целите в програмата и заложените срокове са отвъд съвременните възможности и това ще в крайна сметка ще наложи компромиси.

„В крайна сметка икономиката ще пребори политическото. Трябва да претеглим кое е възможно технологично и кое не - в момента не е възможно да спрем веднага въглищата и не е възможно веднага да произвеждаме електричество чрез водород“.

Според Тодоров предстоящата зима ще бъде тежка, като енергийна криза е напълно възможен сценарии.

Понижението на цената на природния газ в България минава през премахването на регулираната за Булгаргаз от Комисията за енергийно и водно регулиране, защото тя изкривява пазара.

Природният газ, който България получава от Азербайджан е в пъти по-евтин от този, който се доставя от Газпром. Засега обаче в страната не могат да влизат договорените 1 млрд куб/м. защото заобиколното трасе, през което минава газа в момента е през Гърция и то няма капацитета за по-големи количества, обясни Тодоров. 

Цялото интервю гледайте във видеото.