Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В България ще бъде изграден най-модерният завод за кварцов пясък в Европа

Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на „Каолин” ЕАД, "Светът е бизнес", 19.10.2021

21:05 | 19 октомври 2021
Обновен: 14:05 | 20 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Възнамеряваме в Дулово да изградим най-модерния и ефективен завод за кварцов пясък в Европа, а може би и в и целия свят. Очакваме да инвестираме около 80 млн. евро и да създадем между 220 и 250 работни места в региона. Надяваме се, че с това ще привлечем и последващи инвестиции в региона. Това каза Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на „Каолин” ЕАД и член на управителния съвет на Германо-Българска индустриално-търговска камара, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Каолин" АД има общо 8 завода в България, като основните са в Каолиново, Ветово и Сеново. Те произвежда каолин, който се ползва главно в керамичната индустрия, кварцов пясък, използван в производството на стъкло. Дружеството има 1000 служители в България, като половината от продукцията се продава на бизнеси в страната, а останалите 50% се изнася в Турция, Гърция, Румъния, Италия. 

Дружеството е част от Кварцверке Груп ГмбХ и допринася с между 20 и 25% от общия оборот на германския холдинг.  Общата инвестиция на групата в България до момента е малко под 100 млн. евро, каза Харлфингер. 

Освен новия завод, "Каолин" ще инвестира и в изграждането на нов соларен парк край Ветово, като целта е заводът там да спре да използва електроенергия от изкопаеми суровини за производството си. "Ако този проект в България бъде успешен, ще го повторим и в други заводи в България".

Средният ефект от увеличението от цените на природния газ и на електроенергията е повишил месечните разходи за произвоството в България с между 800 хил. и 1 млн. евро. 

Компанията е изпитала трудности в първите месеци, след обявяването на пандемията в България през 2020 г. Първоначално имаше сериозен спад на търсенето през второто тримесечие на 2020 и затворихме значителен брой от заводите си в страната. По тази причина преминахме през периода относително леко и най-хубавото е, че не ни се наложи и да съкращаваме служители.

България предлага добри условия за бизнеса, но има и "тъмни страни", които затрудняват процесите. По-стриктното прилагане на върховенството на закона ще направи страната по-добро място за развитие на бизнес. Друго предизвикателство е волатилността на цените на електроенергията, каза още изпълнителният директор на "Каолин". 

Имаме проблем с намирането на служители в България. Мисля, че това е добре познат проблем в страната, защото високо образованите и квалифицираните работници не достигат. Трябва да различаваме големите градове в страната, където въпросът е основно за пари, от по-малките населени места, като регионите, в които ние развиваме дейност, където е много трудно да намерим и привлечем служители.

Цялото интервю гледайте във видеото.