Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако сме щастливи да се сближаваме с богатите страни още 50 години, нямаме нужда от реформи

Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, Светът е бизнес, 12.04.2021

21:02 | 12 април 2021
Обновен: 22:22 | 12 април 2021
Автор: Магдалена Иванова

Ако сме щастливи да имаме икономически растеж от 3,5% и да се сближаваме с богатите страни още 50 години, тогава няма нужда от реформи. Това коментира Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Начинът, по който сме конструирали Националния план за възстановяване и устойчивост, предполага изнасяне на инвестициите в края на възможния период. Предложени са в голяма степен проекти на идейно ниво. Най-рано работата по тях ще започне през 2023 г., а този инструмент би трябвало да даде тласък на икономиката сега“.

Според Лъчезар Богданов е необходима повече дълбочина и повече смелост в предлагане на реформи, които да направят България едно по-добро място за правена на бизнес.

„Националния план за възстановяване и устойчивост или трябва да се изпрати в сегашния си вид, или да се преработи и да се изпрати със закъснение. И двете решения си имат своята политическа цена“, обясни икономистът.

„Оставянето на националния план за възстановяване и устойчивост за следващия кабинет е част от политическата игра. Ние сме в особена ситуация – правителството е в оставка, но още нямаме ново правителство. В същото време имаше доста критики към плана по време на предизборната кампания“.

По думите на Богданов едно ново правителство ще е изправено пред трудна ситуация – или трябва да прати сегашния план и да признае, че сегашното правителство си е свършило добре работата, или ще се реши да се проработи планът, защото не е добър. "Това няма да стане за 1-2 седмици, а ще влезем в една много дълга процедура – може би 1-2-3 месеца", отбеляза експертът.

„Цялата идея на този инструмент е да подпомогне възстановяването на растежа, но идеята е страните членки да направят реформи, за да направят икономиките си конкурентоспособни“.

Според икономиста от ИПИ по-притеснителното е, че в плана на България няма заявки за смяна на политиките.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.